Як правильно рахувати строк перебування в Шенгенській зоні

Страны шенген

З візою або без, країни шенгенської зони мають свої обмеження в часі для всіх відвідувачів. Тому не важливо як часто ви виїжджаєте за межі України, рахувати дні перебування ви завжди повинні максимально точно. Оскільки у випадку неправильних розрахунків можуть виникнути проблеми не тільки з поточним в’їздом на територію ЄС, але і з наступними. Особливо уважними слід залишатися громадянам, які їдуть з біометричним паспортом за умов безвізового режиму. Оскільки для країн-учасниць Шенгену діє правило, що дозволяє українцям перебувати на території ЄС 90 днів кожні півроку. Тому перший нюанс стосується тих, хто часто подорожує по різних країнах ЄС – всі дні перебування в різних країнах ЄС потрібно додавати, і відштовхуватися вже від цього при розрахунках кількості дозволених днів під час наступного візиту в країну. Питань з цього зібралося справді багато, тому далі розберемо їх докладніше.

 ЗМІСТ

1 Правила перебування на території ЄС за умов шенгенської візи

2 Підрахунок днів перебування в ЄС для наступної поїздки

3 Особливості розрахунків і недотримання правил

4 Як рахувати дні тим, хто хоче працевлаштуватися за безвизу

Правила перебування на території ЄС за умов шенгенської візи

Віза цього типу, так само, як і умови безвізового режиму дозволяють перебувати в усіх країнах, що підписали шенгенську угоду 90 днів на кожні 180 днів на своїй території. Тобто, якщо ви маєте намір двічі на рік пробути там цей період, то логічно, що це можна зробити в першому і другому півріччі, але зауважте, що між вашими поїздками повинно бути витримано «коридор», який становить не менше 90 днів. Тому, наприклад, якщо ви повернулися в Україну 28 травня, то раніше 29 серпня, ви точно не маєте права поїхати в ЄС.

Щоб було більш зрозуміло уявімо таку ситуацію: чоловік повертається з США, і за умовами квитка, він має 20-ти годинну пересадку в Мюнхені. Через місяць він уже з України їде в Австрію на максимально дозволений термін (90 днів). В даному випадку потрібно не забути про тих 20 годин пересадки, які були нещодавно, тобто за ці півроку людина може пробути на території ЄС вже 89 днів, додому доведеться повернутися на день раніше.

Підрахунок днів перебування в ЄС для наступної поїздки

З головним правилом перебування: дотримання режиму 90 днів на кожне півріччя все начебто зрозуміло, але ж існує і велика кількість нестандартних ситуацій, коли так просто не виходить визначити кількість дозволених для перебування днів. Як вже зазначалося раніше, якщо за певний період ви перебували в кількох країнах, то для визначення кількості дозволених днів наступного візиту, всі попередні потрібно додати. Це все теорія, тому далі розглянемо, як це все працює на практиці. Наприклад: в 2018 році, скажімо, якийсь українець з 3 по 18 січня перебував у Цюріху (Швейцарія), далі з 15 по 26 березня він пробув в Австрії. Зараз він планує поїхати в Італію, припустимо до родичів, майже на 2 літніх місяці з 5 червня по 18 липня. Як порахувати дні у даному випадку?

Вашій увазі алгоритм розрахунків у цій ситуації:
  • для початку ставимо для себе точну дату від’їзду з Італії – 19.07.2018;
  • далі віднімаємо від 19.07.2018 180 днів – виходить дата 20.01.2018;
  • отже, першу поїздку (у Швейцарії) можна не приймати до уваги;
  • друга поїздка (в Австрії) тривала 12 днів
  • далі вважаємо скільки днів триватиме запланована річна поїздка в Італію – 43 дні;
  • наступний крок – плюсуємо дні з березневої поїздки в Австрію (12 днів) та дні запланованої річної (43 дні) – отримуємо 55 днів
  • висновок: у даному випадку закон не нівелюється, оскільки особа не порушить дозволений строк перебування на території Шенгенської зони.

Якщо не хочете самостійно проводити розрахунки, то це можна зробити з допомогою електронної системи. Є кілька варіантів онлайн калькулятора, до того ж, вже створено кілька додатків для смартфонів, які можуть зробити цю роботу за вас. Все, що вам потрібно – це ввести всі дані, які вимагає від вас система (тобто заповнити всі поля).

Отже, тепер ви розумієте принцип розрахунку дозволених днів для перебування в країнах ЄС. Цей алгоритм може бути актуальним для тих, хто їде з багаторазовою шенгенською візою, або взагалі без візи. Для тих, хто має одноразову шенгенську візу – умови перетину кордону ще простіше.

Адже, коли ви повернулися з першої поїздки, дія візи закінчується, тому перед наступною, ви знову збирати документи на отримання нової.

Особливості розрахунків і недотримання правил

Майте на увазі, що розрахунок днів не приймаються дні перебування в наступних країнах: Хорватія, Кіпр, Румунія і Болгарія. Тому якщо ви відвідували ці країни перед поїздкою, яку плануєте поки, то дні проведені там рахувати не потрібно. Також рахувати дні для подальшого виїзду не потрібно власникам візи категорії D (оскільки вони є довгостроковими і дають право на багаторазовий виїзд), а також тим, хто має ВНЖ в одній з країн шенгенської зони.

У разі недотримання правил, на всіх порушників чекає покарання. Працівники кордону обов’язково перерахують дні перебування за період 180 днів. Якщо вони виявлять хоча б мінімальне відхилення від норми, то поточна поїздка для вас точно буде скасована. Умови дійсно суворі, адже додатково у вас забирають право на отримання віз на наступні 5 років. Тому будьте уважні і не допускайте прорахунків, якщо не хочете закрити собі шлях у Європу.

Порада: при плануванні поїздок візьміть для себе невеликий люфт – це дозволить не допустити прорахунків, тому так, точно буде надійніше.

Як рахувати дні тим, хто хоче працевлаштуватися за безвізових

Багато питань з приводу того, як правильно рахувати дні перебування в шенгенській зоні зараз можна почути від тих, хто часто туди їздить відпочивати, але й не менше тих, хто їде до ЄС працювати. Головна відмінність в тому, що всі країни ЄС дозволяють українцям працевлаштуватися офіційно 90 днів у році, крім Польщі (90 днів на кожні 180). Тому проблем з іншими країнами у заробітчан не виникає.

Тим, хто їде працювати в Польщі без візи, потрібно запам’ятати головне правило: за рік можна з’їздити на роботу двічі по 90 днів, але між поїздками потрібно витримати коридор до 90 днів (тобто після повернення з першої подорожі пробути 3 місяці вдома ). По закінченні цього періоду знову можна їхати на 90 днів.

Отже, вважайте дні правильно, і уважно читайте всі умови, які ставлять перед іноземцями країни-учасниці шенгенської зони, тоді питань у працівників кордону до вас не буде, відповідно, проблем у вас не буде.