Життя в Португалії

Португалія – це дуже красива, сонячна і комфортна для життя країна, розташована на самому заході європейського континенту. Омивається водами Атлантичного океану і межує з Іспанією. За даними звіту «Глобальний індекс світу 2018», складеного Інститутом економіки і світу, Португалія входить в топ-5 найбільш безпечних країн на планеті.

Населення Португалії налічує близько 10,3 млн чоловік. Близько 95% місцевих жителів є етнічними португальцями. Крім того, в державі проживає багато представників таких країн, як Бразилія, Кабо-Верде й Україна. Про ціни і вартість проживання, податки, специфіку працевлаштування, зарплату, освіту, медицину, плюси і мінуси життя в Португалії в 2018 році поговоримо далі.

Життя в Португалії

ЗМІСТ

  1. Плюси і мінуси життя в Португалії
  2. Ціни і вартість життя в Португалії
  3. Податки в Португалії
  4. Робота і зарплати в Португалії
  5. Вища освіта в Португалії
  6. Медицина в Португалії

Плюси і мінуси життя в Португалії

Безумовно, велика економіка і професійні перспективи, звивисті вулички і красива архітектура Лісабона залучають левову частку іноземців саме до португальської столиці. Проте в країні існують і альтернативні місця для переїзду. Наприклад, опитування бувалих іммігрантів показують, що найкращі міста для життя в Португалії – це Порту, Брага, Авейру, Шавіш і Коїмбра. Виділимо позитивні та негативні сторони проживання на португальській території.

Плюси життя в Португалії

  • Португалія входить до складу Євросоюзу, завдяки чому місцеві громадяни і постійні жителі користуються економічними, соціальними та іншими благами цього об’єднання, включаючи вільне переміщення.
  • Португальці дуже гостинні, життєрадісні та відкриті люди.
  • У Португалії приголомшливо комфортний для життя клімат і чудова кухня. Це країна з великою історією, культурою і традиціями.
  • Ціни на оренду нерухомості та продукти харчування в Португалії помітно нижчі, ніж у багатьох країнах Західної Європи, включаючи сусідню Іспанію.
  • Португальська природа і доглянуті пляжі захоплюють дух.

Примітка. З 2012 року в країні діє спеціальна програма для заможних іноземців-іммігрантів «Золота віза»: оформити посвідку на проживання в Португалії можна швидко та легко в разі вкладення в економіку країни великих інвестицій, а також купівлі нерухомості на кількасот тисяч євро.

Плюси життя в Португалії для імігрантів.

Відео про плюси життя в життя в Португалії. Лояльність до іноземців, міграцію, соціальне забезпечення. Про клімат та життя біля океану, а так само про знижки на одяг і продукти харчування.

Мінуси життя в Португалії

  • Рівень безробіття – близько 25%, причому в основному серед португальської молоді, і в цілому ситуація на ринку праці дуже плачевна, що істотно ускладнює пошук роботи в Португалії для здобувачів з-за кордону.
  • Більшість місцевих жителів не говорять англійською, тому для більш швидкої адаптації необхідне знання португальської.
  • Для багатьох іноземців літо в Португалії здається занадто спекотним. У липні і серпні температура часто перевищує 40 °C.
  • У Португалії безліч вузьких доріг з небезпечними спусками та поворотами, що дещо ускладнює водіння автомобіля.
  • Бюрократія в державних установах.

Ціни і вартість життя в Португалії

У Португалії рівень життя можна вважати високим, і при цьому тут доступні ціни. Для комфортного проживання сім’ї з двох чоловік досить мати загальний дохід 2500 євро на місяць. Але багато португальці задовольняються сумою близько 700-800 євро на людину. Найдорожче для життя місто в Португалії – це столиця Лісабон.

Життя у Франції або Великобританії обходиться в 2-2,5 рази дорожче, ніж у Португалії. Невелику квартиру в центрі міста можна винайняти за суму близько 590 євро, а на периферії – близько 400 євро. Вартість кв. м нерухомості в центральних частинах міста – 2485 євро, а за містом – 1360 євро.

Ціни в Португалії в 2018 році

НайменуванняЦіна
Хліб (500 г)1,06 євро
Молоко (1 літр)0,61 євро
Яйця (12 шт.)1,67 євро
Куряча грудка (1 кг)5,43 євро
Картопля (1 кг)0,77 євро
Португальський сир сир (1 кг)7,13 євро
Банани (1 кг)1,12 євро
Яблука (1 кг)1,47 євро
Бензин (1 літр)1,50 євро
Таксі (1 км)0,47 євро
Проїзд в громадському транспорті1,50 євро
Проїзний квиток на місяць36 євро
Комунальні послуги (85 кв. м)89,97 євро на місяць
Мобільний зв’язок (хвилина)0,16 євро
Інтернет29,37 євро на місяць

продукти в Португалії

Примітка. Вищевказані усереднені цінові показники, зібрані в різних містах Португалії.

Податки в Португалії

У рейтингу агентства Doing Business 2018 з 190 країн світу Португалія займає 29-е місце. Не найкращий, але й не найгірший показник для Європи. Багато в чому завдяки прозорій системі оподаткування вести бізнес в Португалії сьогодні дуже вигідно, а реєстрація компанії займає не більше години.

Ставки податків в Португалії в 2018 році

Корпоративний податок на прибуток – 21%.

ПДВ. Загальна ставка – 23%. Є знижені ставки – 13,6 і 0%, які застосовуються щодо окремих товарів і послуг.

Інвестиційний податок (відсотки, дивіденди) – 28%.

Податок на прибуток:

  • Річний дохід від 0 до 7 091 євро – 14,5%
  • Річний дохід від 7 091 до 20 261 євро – 28,5%
  • Річний дохід від 20 261 до 40 522 євро – 37%
  • Річний дохід від 40 522 до 80 640 эвро – 45%
  • Річний дохід понад 80 640 эвро – 48%

Прибутковий податок для нерезидентів – 25%.

Внески до фондів соціального забезпечення – 11% (працівник) і 23,5% (роботодавець).

Податок на нерухомість:

  • Фізичні особи – 0,7%
  • Юридичні особи – 0,4%
  • Вартість об’єкта перевищує 1 млн євро – 1%

Пільга при справлянні податку на нерухомість становить 600 тисяч євро на всі об’єкти.

Робота і зарплати в Португалії

Сьогодні багато молодих португальці зазнають труднощів з пошуком вакансії, тому переїзд до Португалії на постійне проживання в надії знайти високооплачувану роботу – це не найкраща ідея для українців та інших іноземців з пострадянського простору. Для законного працевлаштування необхідно заздалегідь знайти роботодавця й отримати дозвіл на роботу. При цьому на таке ласе робоче місце не мають претендувати місцеві жителі та громадяни Євросоюзу.

робота в Португалії

Вакансія затверджується Інститутом з питань зайнятості та професійної підготовки Португалії, а вже потім видається дозвіл на працевлаштування. Після переїзду претендент оформляє дозвіл на проживання, отримує номер соціального забезпечення і податковий код. Розгляд заяви та доданих документів може тривати від місяця до півроку.

Найбільш популярні професії в Португалії для іноземців пов’язані з сезонною роботою у сфері сільського господарства або туристичного бізнесу.

Істотний мінус проживання в Португалії (якщо порівнювати цей момент з країнами Європейського союзу) – це рівень оплати праці. Він не надто високий. За офіційними даними місцевої влади, мінімальна зарплата в Португалії в 2018 році (до сплати податків) становить 580 євро на місяць. Середня зарплата становить близько 1158 євро до сплати податків (чистими – приблизно 851,13 євро).

Вища освіта в Португалії

У всесвітньому рейтингу QS World University Rankings 2018 представлені 7 вишів Португалії. Найбільш значущі – це університети Порту, Лісабона і Коїмбри. Крім 6 військових і поліцейських навчальних закладів, а також приватних установ, система вищої освіти Португалії містить 14 університетів загального типу і 20 технічних вишів.

Для вступу в місцевий університет іноземцям слід звертатися безпосередньо до ВНЗ. Однією з головних вимог є володіння португальською мовою. Особливо якщо планується навчання на програмі бакалавріату. У середньому ціна річного навчання в Португалії в державних університетах становить 950-1250 євро, а в приватних вишах 3000-4000 євро.

Лісабонський університет в Португалії

Медицина в Португалії

Португальська система охорони здоров’я містить як державні, так і приватні медичні послуги, які в цілому відрізняються високою якістю. Витрати держави на цю сферу досягають 9% ВВП. Кожен громадянин і постійний житель Португалії має право на медичну допомогу.

Система охорони здоров’я Португалії складається з трьох частин:

  1. Національна служба охорони здоров’я
  2. Спеціальна система соціального медичного страхування
  3. Добровільне приватне медичне страхування

Крім стоматології та деяких інших медичних процедур, послуги Національної служби охорони здоров’я Португалії є безкоштовними для всіх жителів. Для 100% покриття витрат багато португальці купують додатково приватну медичну страховку.

Наприкінці відзначимо, що середня тривалість життя в Португалії в 2018 році становить 79,4 року, при цьому чоловіки живуть близько 76,2 року, а жінки – 82,9.