Названо країни Євросоюзу, громадяни яких найзаможніші

Для країн Євросоюзу найголовнішим показником, який визначає рівень життя громадян, є фактичне індивідуальне споживання (Actual Individual Consumption, AIC). Його ретельно рахують майже цілий рік. Тільки зараз, в кінці 2019 року, Європейське статистичне агентство опублікувало дані за 2018 рік щодо рівня AIC у кожній країні ЄС.

В основу розрахунків Євростат бере дані про паритет купівельної спроможності, а також показники внутрішнього валового продукту країн Євросоюзу.

Показник AIC на душу населення між країнами істотно відрізняється: від 56 відсотків в Болгарії до 134 відсотків в Люксембурзі. Середній рівень по всіх країнах ЄС береться 100 відсотків.

Порівнюється добробут європейців із середнім значенням по всьому Євросоюзу. Виявилося, що десять країн мають AIC, який вищий за середній показник по співдружності.

Перше місце займає Люксембург, де рівень індивідуального споживання на третину вищий, ніж в середньому по ЄС. Вже п’ятий раз у цьому десятилітті країна займає лідируючу позицію за цим показником.

На другому місці Німеччина, де споживання на 20 відсотків більше, ніж в середньому в Євросоюзі.

Також достатньо високі показники зафіксовані в Австрії, Данії, Бельгії, Нідерландах, Великобританії, Фінляндії, Швеції та Франції. У цих країнах середній показник AIC перевищує середній по ЄС на 7-17 відсотків.

Серед аутсайдерів знаходиться Болгарія (на 44 відсотки нижче AIC), Угорщина (мінус 36 відсотків), Латвія (мінус 31 відсоток).

Протягом останніх трьох років рівень споживання в більшості країнах Євросоюзу був стабільним. У той же час зниження на кілька відсотків було зафіксовано в Швеції та Франції.

Звичайно, якщо порівняти рівень споживання в Україні, то картина виглядала б дуже сумною, враховуючи, що наша країна знаходиться на останньому місці за рівнем життя серед країн Європи.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Україна піднялася в рейтингу людського розвитку, зайнявши 88 місце з 189.

Сана Марін стала наймолодшим прем’єр-міністром в Європі. Керівникові уряду Фінляндії недавно виповнилося 34 роки.