Віза в Грецію

Греція популярна серед туристів у період відпусток і свят. Щоб потрапити в Південну Європу на відпочинок, потрібно звернутися у візовий центр Греції та оформити дозвіл за встановленими правилами.

ЗМІСТ

  1. Кому потрібен дозвіл на в’їзд
  2. Самостійна процедура
  3. Види грецьких віз
  4. Особливості поїздки з дітьми
  5. Список документів для візового центру
  6. Здача біометричних даних
  7. Яка вартість візи в Греції?
  8. Причини відмови у візі

Кому потрібен дозвіл на в’їзд

Віза в Грецію потрібно тим українським мандрівникам, у яких немає Шенгену. Незалежно від того, яким чином ви збираєтеся відвідати цю країну, в рамках туру або самостійно, вам доведеться зробити візову позначку в документах.

Греція фото

Чи потрібна віза в Грецію тим, хто збирається з паломництвом на Афон і в інші святі місця? Так, без неї неможливо перетнути кордон країни. Виняток становлять острова Егейського моря: Хіос, Лесбос, Кос. На цих островах документи можна оформити безпосередньо після прибуття з Туреччини до Греції (наприклад, в рамках круїзу або поїздки на поромі).

Зазвичай «острівну візу» оформляють відпочиваючі на курортах Мармарис і Бодрум, вони купують екскурсійні тури. Звертаємо увагу, що в списку відсутній такий улюблений українцями острів Крит, оскільки він знаходиться досить далеко. Подібний варіант не має ніякого стосунку до класичного Шенгену. Він не діє на території грецького півострова і на території інших, що не входять в список, островів. Ставлять так звані острівні штампи всього на 14 днів. Зазвичай цього цілком вистачає для короткої подорожі або відпочинку.

Для оформлення візи до Греції потрібно мати чинний закордонний паспорт. Перш ніж подавати документи, потрібно викупити квитки або оплатити весь тур, інакше вони не будуть прийняті в посольстві. В крайньому випадку повинна бути оформлена бронь, яку легко перевірити. Паспорт повинен мати термін дії хоча б на три місяці та кілька порожніх сторінок, щоб можна було зробити позначки при перетині кордону.

Самостійна процедура

Дозвіл оформляють двома шляхами: самостійно і через посередників (перевірені фірми, які допомагають правильно сформувати пакет документів для посольств і передають їх на розгляд, оплачуючи збір). У другому випадку нотаріально завірена довіреність, як правило, не потрібна: посередники лише допомагають у підготовці паперів і заносять папку з документами в посольство. Якщо потрібне запрошення, то вони також допоможуть вирішити проблему.

Віза в Грецію для українців недорога і не забирає багато часу для подачі документів. У більшості випадків запрошення для виїзду не потрібно, на відміну, наприклад, від гостьової візи США або інших країн. Однак процедуру подачі документів потрібно добре вивчити, тому що найменше її недотримання загрожує відмовою у візі.

Як отримати візу в Грецію без посередників? Зробити це просто. Вивчивши список необхідних довідок і ксерокопій на сайті посольства країни, потрібно сформувати свій пакет, сплатити консульський збір і дочекатися вердикту візових офіцерів після подачі документів. Якщо в паспорті немає відмов і ви виконали всі формальності, то віза в Грецію буде видана. Звертатися потрібно до візового центру або в консульство Греції за місцем проживання. Громадянам, які проживають в невеликих містах нашої країни, потрібно заздалегідь дізнатися на сайтах про місця її оформлення. Можливо, у вашому місті його немає. В цьому випадку потрібно звернутися в інші, наприклад, у Київ.

Для подорожі по території країни важливо зробити це заздалегідь, хоча б за 5 днів до відльоту.

Візовий центр Греції фото

Перш ніж віднести документи до візового центру Греції, потрібно зробити фото на візу в Грецію встановленого зразка. Якщо ви оформляєте документи через посередників, вони допоможуть вам зробити її правильно. Не варто фотографуватися самостійно, наприклад на мобільний телефон або фотоапарат. Краще звернутися у фотосервіс, де добре знають вимоги посольств і зроблять вам потрібну фотографію за розміром файлу і за зовнішнім оформленням. Невідповідність фотографії необхідному формату може стати причиною відмови у видачі візи, адже її можуть запідозрити в підробці.

Види грецьких віз

Більшість українців звертається до візового центру країни, щоб оформити дозвіл для в’їзду в рамках вже купленого туру в Грецію. Але є можливість також отримати мультивізу, гостьову, транзитну або бізнес-візу в Грецію залежно від цілей і фінансової спроможності. Шенгенська віза в Грецію буває така:

  • короткострокова «острівна» (14 діб);
  • середня (90 діб);
  • тривала (до 180 діб).

Гостьову зазвичай оформляють ті, у кого є в Греції родичі або друзі, які можуть їм вислати запрошення. Транзитна потрібна, якщо ви подорожуєте по різних країнах. А ось ділову та мультивізу до Греції найчастіше оформляють підприємці, ті, хто регулярно їздять у шопінг-тури, відвідують виставки і ділові зустрічі та яким важливо тривале перебування в країні.

Крім цих дозволів, як і в інших країнах ЄС, можна оформити візу заявника для роботи в Греції, а також візу для навчання в грецькому вузі. Термін дії туристичного штампа, який проставляє консульство Греції, залежить від тривалості поїздки в Грецію, але в середньому це не більше 3 місяців, хоча в окремих випадках для заявника можливий варіант 180 днів із «коридором» в’їзду завдовжки в рік. Бувають і випадки, коли консульство обмежує перебування в Греції термінами купленого туру.

Особливості поїздки з дітьми

Якщо ви відправляєтеся в візовий центр Греції за отриманням дозволу на в’їзд для себе і дітей, то слід знати, що для дітей до 6 років та інвалідів послуги оформлення безкоштовні. Дітям до 12 років також не потрібно здавати відбитки пальців (біометричні дані), на відміну від дорослих, від яких це вимагають при поїздках у Грецію з 2015 року.

Для виїзду дитини до Греції потрібен мінімум документів заявника. Діти, вписані в закордонний паспорт батьків, можуть бути вписані й у грецьку візу. Відповідно, термін дії візи дітей той самий, що й у батьків, тому приходити з ними в візовий центр необов’язково. За наявності біометричного паспорта такий варіант неможливий. Так що заздалегідь слід уточнити в центрі, що потрібно, щоб відправитися в подорож з дитиною.

Список документів для візового центру

Перед тим як звернутися до візового центру країни, потрібно зробити ксерокопії документів і оформити потрібні довідки. Грецька віза оформляється за наявності комплекту необхідних паперів.

Для отримання візи туриста знадобляться:
  • чинний закордонний паспорт;
  • фото на візу в Грецію, зроблене по потрібному формату; з
  • заповнений опитувальний лист;
  • туристичний ваучер в Грецію або бронь готелю, викуплені квитки заявника;
  • підтвердження фінансової спроможності – довідка з роботи про розмір заробітку за останні півроку;
  • довідка з банку.

Віза в Грецію оформляється без проблем, якщо є підтвердження високого заробітку і наявність серйозної роботи або бізнесу на батьківщині. Складніше безробітним громадянам, які не мають нерухомості, банківських рахунків і підтвердження наявності постійних доходів.

Для «острівної» візи потрібні:
  • закордонний паспорт;
  • фотографії заявника;
  • квитки на морський транспорт (наприклад, паром);
  • довідка з банку про стан рахунку;
  • оплачений збір;
  • бронь готелю (якщо планується довгий відпочинок) як підтвердження намірів туриста.

Візовий офіцер повинен переконатися в тому, що ви платоспроможні і не маєте наміру залишатися в Греції, поповнюючи армію нелегальних трудових мігрантів. Навіть для «острівної» візи пакет документів слід подавати заздалегідь, а отримувати позначку в паспорті потрібно вже в порту, де зупиниться ваш лайнер.

Статус поданої заяви можна відстежувати онлайн – через сайт візового центру. Якщо всі документи для поїздки в Грецію зібрані й оформлені в належному порядку, то проблем зазвичай не виникає.

Здача біометричних даних

Грецька віза, як і будь-який Шенген для наших громадян, вимагає здачі відбитків пальців у візовому центрі або консульстві. Для поїздки знадобиться також зробити фотографію на спеціальному обладнанні. Біометрія при оформленні візових документів в Грецію потрібна тільки під час першого звернення. Наступного разу це буде потрібно тільки через п’ять років. Наявність біометричних даних прискорює проходження кордону, особливо якщо ви відправляєтеся в поїздку на автомобілі або автобусі. Це сприймається як підтвердження легального статусу іноземних громадян.

Відбитки для шенгенської візи знімають особливим сканером. Оплачувати послугу не потрібно, таким чином, віза в Грецію обійдеться вам в ті самі гроші. Як ми вже сказали вище, малолітні діти звільнені від цієї процедури. Відмовитися від здачі біометричних даних громадян не можна, оскільки це може стати причиною відмови в Шенгені.

Якщо оформляється біометричний паспорт, то у нього будуть всі ступені захисту, включаючи голографічні наклейки, а також чіп, в якому буде розміщена фотографія, відбитки пальців і інша інформація про власника. Документ дійсний 10 років. Але вписати в нього дітей, як у звичайний закордонний паспорт, вже не можна. Для неповнолітніх будуть потрібні окремі документи.

Яка вартість візи в Греції?

Грецька віза не належить до категорії дорогих документів. Оформлення візи до Греції займає мінімум 2-5 днів, а вартість візи до Греції – від 25 до 90 євро. Для групових турів існують значні знижки, але, звичайно, ціна оформлення не може опуститися нижче рівня консульського збору. Найнижчий тариф, 25-40 євро, поширюється на дітей від 12 до 14 років (вписаних в паспорт батьків). Для дорослих членів сім’ї віза в Грецію буде коштувати не менше 65 євро. Найдорожче обходиться процедура отримання віз для іноземців у посольстві Греції в Україні. У цьому разі для кожної поїздки їм доведеться заплатити до 90 євро.

Греція фото

Для «острівної» візи до Греції розцінки інші. Буде потрібно оплатити 35 євро після прибуття в пункт призначення. Оригінали документів при цьому, як говорилося вище, подаються заздалегідь. Передоплата за грецьку візу в Грецію звичайно не потрібна навіть у разі оформлення документів через посередників, турист відразу платить всю суму. У разі відмови у візі (не з вини посередників) і неможливості поїздки гроші не повертаються.

Звісно, якщо вам потрібно шенгенська віза в Грецію в короткі терміни, то оформлення візи до Греції для поїздки обійдеться дорожче. Розцінки на такі експрес-послуги можна дізнатися, звернувшись до візового центру. Якщо ціна здається вам завищеною, то заздалегідь оціните свої шанси на отримання візи. Якщо вже були відмови в ній і з цього часу пройшло менше півроку, то не варто подавати документи для поїздки знову.

З обережністю варто подавати пакет документів для шенгенської візи в Грецію жителям Абхазії, Криму, ДНР і ЛНР. Ці країни не в пошані в консульств, і під час подачі документів можуть виникнути проблеми. Пам’ятайте, що посольство може навіть не пояснювати причину відмови в шенгенській візі, а гроші при цьому не повертаються.

Причини відмови у візі

Віза в Грецію – це не біг з перешкодами, але періодично відмови все ж трапляються. До причин цього можна віднести, наприклад, попередні відмови, вчинені на території ЄС злочину і наявна заборона на в’їзд. Якщо оформляється віза в Грецію самостійно, то ймовірність відмови вище, ніж в тому випадку, коли для передачі пакета документів запрошуються професіонали.

Поширені причини відмови:

  • закінчення терміну дії паспорта;
  • неправильне оформлення пакету документів;
  • несплачений візовий збір;
  • невірно оформлена довідка з роботи;
  • неоформлене запрошення в разі самостійної подорожі;
  • відсутність зворотних квитків, бронювання готелю, інформації з роботи, закордонного паспорта;
  • попередні відмови або скоєні злочини в ЄС.

Віза в Грецію може бути отримана і в разі недавньої відмови. Але доведеться пройти складну процедуру апеляції. Як зробити візу в Грецію за наявності відмов у шенгенській візі, краще з’ясувати, звернувшись до візового центру. Вам розкажуть, що потрібно зробити, щоб нового пакета документів для подачі вистачило для отримання дозволу на в’їзд до Греції.

Оформлення візи до Греції не пов’язане з бюрократичною тяганиною. Консульство Греції або візовий центр досить охоче надають консультації для подачі документів, так що віза в Грецію самостійно оформляється легко. Але якщо є хоч найменші сумніви в тому, що можуть виникнути проблеми, краще отримати консультацію візових експертів, а потім звертатися в посольство. Це дозволить вам заощадити гроші і час, адже кожна нова відмова – це зайвий стрес і ускладнена процедура виїзду до Греції.