Через глобальне потепління: комахи мігрують до більш холодних регіонів і загрожують посівам

Комахи-шкідники поширюються з більш теплих до більш холодних регіонів світу через глобальне потепління. Продовольча і сільськогосподарська організація при ООН попереджає, що шкідники, від падаючих армійських черв’яків до пустельної сарани, загрожують посівам в теплих країнах, а підвищення глобальної температури сприяє їх поширенню до інших регіонів.

“Це створює серйозні ризики для фермерів і створює умови для зростання голоду в усьому світі”, – повідомляє Фонд Thompson з посиланням на дослідження ООН. Комахи вже знищили до 40 відсотків урожаю в світі. Їх міграція в нові райони призведе до ще більшого збитку і втрати продуктів харчування.

«Шкідники, такі, як падаючий армійський черв’як, який харчується кукурудзою, сорго та просом, а також плодові мухи сімейства Trypetidae, які ушкоджують фрукти і інші культури, вже поширюються в нові райони через глобальне потепління», – йдеться в повідомленні Продовольчої і сільськогосподарської організації Об’єднаних Націй. Для інших, таких, як пустельна сарана, яка є найбільш небезпечним мигрирующим шкідником, очікується, що в результаті зміни клімату зміниться маршрут міграції та географічне поширення.

Ризик поширення шкідників на сільськогосподарські та лісові екосистеми в прохолодних арктичних регіонах, а також в регіонах з помірним і субтропічним кліматом є серйозним. Фахівці попереджають, що навіть незвично тепла зима може стати достатньою умовою для виявлення на нових місцях комах-шкідників.

“Хвороби рослин обходяться світовій економіці більше, ніж в 220 мільярдів доларів на рік, а збитки, завдані шкідниками, становить не менше 70 мільярдів доларів”, – пише 24 години.