Життя в Норвегії

Українцям десятиліттями доводиться жити в скрутному матеріальному становищі, коли нібито і на роботу ходиш і заробітну плату отримуєш раз в місяць, але грошей не вистачає ні на необхідні речі, ні на продукти харчування. Ціни в магазинах ростуть щомісяця, а зарплату уряд тільки і обіцяє підняти раз на рік, та й то на смішну суму.

Більшість молодих людей, і тих, кому вже під п’ятдесят, які порівнюють умови життя в Україні і життя в Норвегії або в іншій європейській країні, переконуються в тому, що пристойного рівня оплати праці в найближче десятиліття чекати не доводиться. Нормальне бажання кожного українця, отримувати заробітну плату не 200 євро, а хоча-б 700-800 євро сьогодні, а не через роки, слухаючи обіцянки чергового прем’єр-міністра.

Норвегія – країна Північної Європи, яку українці, поряд з іншими європейськими країнами розглядають як варіант для трудової міграції або переїзду на постійне місце проживання. Об’єктивна, чітка, структурована інформація про цю скандинавську країну буде корисна тим, хто планує жити в ній тривалий час, знайшовши вакансію і працевлаштувавшись.

Норвегія

Рівень життя

Добробут жителів Норвегії визначається рівнем заробітної плати. Політика уряду націлена на збільшення числа людей, які належать до середнього класу. Розрахунок надійний і простий – чим більше тих, хто купує товари не тільки з мінімального споживчого кошика, тим більший товарообіг і економічне зростання. Джерела доходів державного бюджету – податки до 50 відсотків і доходи від продажу нафти і газу.

Податкова система базується на принципі – чим більше людина заробляє, тим більше платить податків. Таким чином, вдається збалансувати число багатих людей і тих, хто живе більш ніж скромно.

Якщо норвежець заробив за рік менше 250 тисяч крон (по курсу – 25 659 євро), то з цієї суми стягується 36 відсотків податків. З більшою заробітної плати держава візьме 50 відсотків податків.

Іноземець, який приїхав до Норвегії з метою працевлаштування, протягом двох тижнів зобов’язаний стати на облік в податкову службу і отримати ідентифікаційний номер.

Рівень безробіття складає всього 3 відсотки, а це значить, що кожен бажаючий може знайти підходящу вакансію. Якщо співробітник пропрацював офіційно мінімум рік, виплачував податки і роботодавець його звільняє, то він має право працювати ще протягом 8 тижнів. Після цього протягом року гарантується допомога з безробіття, яка становить від 800 до 1200 євро, залежно від попередньої зарплати. Ходити в центри зайнятості потрібно обов’язково. Якщо буде відповідна вакансія навіть з переїздом, то необхідно обов’язково погоджуватися, інакше виплати будуть припинені. Додатковий бонус – якщо людина живе на допомогу по безробіттю, держава оплачує комунальні послуги, транспорт та інші витрати.

Соціальна підтримка

У країні дуже високий рівень соціальної підтримки людей. Сім’ї з дітьми, вагітні жінки, люди, які вийшли на пенсію мають велику підтримку від держави у вигляді додаткових виплат на дитину і гідної пенсії.

Сім’ям в яких народилася дитина виплачується допомога протягом 56 тижнів. Розміри виплат досить суттєві – від 80 до 100 відсотків заробітної плати. У разі, якщо дитина не ходить в дитячий садок до 3 років, батькам щомісяця виплачується від 3 до 5 тисяч крон.

На пенсію норвежці виходять в 67 років. Мінімальна сума, на яку може розраховувати пенсіонер – 170 тисяч крон на рік. Люди, які приїхали в країну не з Євросоюзу, офіційно пропрацювавши лише три роки, мають повне право на мінімальні пенсійні виплати.

Система освіти

Діти йдуть до школи в 6 років, а завершують навчання в 19 років, провчившись 13 класів. Особливістю норвезької школи є те, що оцінки не ставляться до 8 класу. Вважається, що це сприяє кращому засвоєнню навчального матеріалу, коли немає психологічного пресингу, пов’язаного з обов’язковим виставленням оцінок. Як і у всіх європейських країнах, середня освіта в Норвегії ділиться на кілька щаблів:

  • молодша початкова школа;
  • середня початкова;
  • старша.

На завершальному етапі середньої освіти школяр має можливість опанувати робітничу професію. Протягом двох років учень проходить практику на одному з підприємств, після цього йому видається диплом, який дає можливість працевлаштуватися за фахом.

Ті випускники, які хочуть здобути вищу освіту, мають можливість вибирати з декількох десятків університетів країни. Найпрестижнішими є:

  • Бергенский університет – один з найбільших в Європі;

Бергенский університет

  • Університет Тромсе, який після недавнього об’єднання з Університетським коледжем Фінмарка отримав назву Арктичний університет;
  • Норвезький університет природничих і технічних наук.

Нерухомість і громадський транспорт

Ціни на нерухомість в Норвегії одні з найвищих в Європі. Як і в інших країнах, вони коливаються від регіону до регіону. У столиці країни – Осло все залежить від району проживання – ціновий діапазон від 4 до 7 тисяч євро за квадратний метр в новобудові.

Всі приїжджі, звичайно, орендують квартири. При в’їзді необхідно внести плату за півроку вперед, а в разі переїзду – попередити орендодавця за три місяці. Мінімальна орендна плата за квартиру в Осло – близько 8 тисяч євро на рік. Комунальні послуги потрібно платити окремо.

Транспортна мережа розвинена добре. До послуг пасажирів:

  • автотранспорт;
  • ромадський транспорт (автобуси, трамваї і метро);
  • поїзди;
  • пороми і катери;
  • літаки.

Талон на одну поїздку на метро, ​​трамваї або автобусі коштує трохи більше 2 євро за годину, проте, добовий проїзний коштує 5,3 євро, а на тиждень – 18 євро. Кожен вибирає на свій розсуд і згідно потреб.

Медицина і безпека

Система охорони здоров’я ділиться на три рівні:

  • муніципальний;
  • обласний;
  • державний.

Перша медична допомога лікарем загальної практики надається на муніципальному рівні, це можна порівняти з сімейним лікарем в Україні, який веде пацієнтів протягом тривалого часу.

Госпітальна і консультативна допомога надається на обласному рівні, а на державному лікують рідкісні захворювання, виконують складні операції з трансплантації органів.

Медичне обслуговування майже повністю фінансується з державного бюджету, пацієнти платять близько 5 відсотків всіх витрат на лікування.

З безпекою в Норвегії все в порядку. Дані соціологічних опитувань показують, що 90 відсотків жителів країни відчувають себе в безпеці, йдучи по нічній вулиці. При цьому 80 відсотків норвежців за день переживають набагато більше позитивних емоцій, ніж негативних.

Уподобання у відпочинку і їжі

Як кажуть, скільки людей – стільки й уподобань у відпочинку, але завжди можна виокремити загальні тренди, переваги та особливості відпочинку жителів Норвегії. Перш за все потрібно врахувати те, що оскільки зима довга, дні короткі, сонячного світла мало, величезна кількість норвежців в зимовий період воліють відпочивати в теплих краях. Ті, хто залишається вдома, звичайно, віддають перевагу активному відпочинку.

Найдоступнішими і популярними є заняття лижним спортом. Влітку норвежці пересідають на велосипеди. Маркетингові дослідження показали, що половина жителів Норвегії мають велосипеди, якими вони користуються майже кожен день в теплу пору року.

Морські прогулянки також дуже популярні, більшість норвежців мають яхти на яких часто люблять виходити в море відпочити, а заодно і порибалити, наловити креветок – поєднати приємне з корисним.

відпочинок у Норвегії

Норвезька кухня рясніє м’ясними та рибними стравами, цьому сприяє розвинені рибальство і сільське господарство, особливо, вирощування кіз і овець, м’ясо яких найпопулярніше в Норвегії. З молока кіз і овець роблять багато сортів сиру. З огляду на те, що Норвегія північна країна, національна кухня рясніє висококалорійними стравами, щоб підтримувати організм в тонусі суворою зимою.

Вивчення мови і нюанси адаптації

Для тих, хто планує жити і працювати в Норвегії тривалий час, питання соціальної адаптації – одне з найважливіших. Мінімальне спілкування з людьми просто необхідне. Звичайно можна обійтися і знанням англійської на самому елементарному рівні, більшість жителів Норвегії знають його, але все-таки, щоб підвищити свої шанси на добре оплачуване робоче місце – знання норвезької мови, хоча б на самому елементарному рівні обов’язково. Тим більше, що перебування в середовищі і постійна мовна практика дозволять протягом двох-трьох місяців якісно підвищити рівень мови.

Звичайно, життя в Норвегії, як і всюди, має свої плюси і мінуси, але у порівнянні з рівнем життя в Україні їх маленький мінус – для українця великий плюс. Кожен має право вибирати країну для трудової міграції або спробувати переїхати на постійне місце проживання, зваживши всі «за» і «проти».

Сподіваємося, що інформація, викладена в цій статті, допоможе скласти хоча б в загальних рисах уявлення про Норвегію, спосіб життя, роботу, традиції і людей, які живуть в цій красивій скандинавській країні.