Українці – останній резерв робочої сили в Європі

На думку президента Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василя Воскобойникова, величезний дефіцит працівників у країнах Євросоюзу і надалі буде підтримувати затребуваність українських фахівців на високому рівні.

vasiliy-voskoboynikov

У Польщі, як і в більшості країн Європейського союзу стрімко старіє населення і скорочується кількість працездатних людей. В умовах стабільного зростання економіки, який за даними Євростату найбільший в ЄС і становить 5 відсотків за підсумками перших двох кварталів 2018 року, безробіття впала до найнижчого рівня за останні 30 років.

Вже зараз кожна шоста компанія, що працює у Польщі, через нестачу робочої сили в цьому році скорочує інвестиції у подальший розвиток. В цих умовах на думку В. Воскобойникова, українці – останній резерв робочої сили в Європі.

Польська влада замислилися про створення більш привабливих умов, щоб українці залишалися працювати в країні як можна довше, оскільки сусідня Німеччина вже планує в наступному році прийняти закон, який буде регулювати трудову імміграцію в ФРН тих спеціалістів, яких не вистачає на ринку праці. Очевидно, що, оскільки заробітна плата в Німеччині в рази більше, ніж у Польщі, то українці будуть масово від’їжджати, що ще більше посилить проблему нестачі кадрів.