За рік в Польщі буде працювати 3 мільйона українців.

До кінця цього року 2 мільйони українців будуть працювати у Польщі на законних підставах. В наступному році цей показник сягне 3 мільйонів. В той же час заробітна плата робітників з України зростає швидше, ніж середня заробітна плата на підприємствах.

заработная плата в Польше

Той факт, що українські робітники заробляють менше поляків, – це міф. Вони заробляють стільки, скільки і поляки, тому що в Польщі дуже велика проблема на ринку праці, де ще 150 тисяч вакансій залишаються вільними, – сказав під час презентації першого видання доповіді «Барометр трудової імміграції» Кшиштоф Инглот, президент служби персоналу. Більш того, заробітна плата українців, зайнятих в Польщі по відношенню до 2016 року, збільшилася на 10-20%.

У минулому році працівники з України заробляли близько 8 злотих на годину «на руки», тепер це від 10 до 11 злотих. У деяких місцях під Варшавою, в сільському господарстві ставка досягла навіть 13-15 злотих, – сказав Инглот. У той же час середня зарплата в корпоративному секторі збільшилася приблизно на 5 відсотків.

Ставки на роботу в Польщі для громадян України також перевищили встановлену законом мінімальну заробітну плату – 13 зл. брутто у годину, яка за умовами договору праці, передбачає заробітну плату на руки у розмірі 9,73 злотих. За словами керівника служби персоналу, ставка в наступним році буде близька до 14-15 злотих за годину роботи.

Робітники з України в основному працюють на тих посадах, де не вистачає працівників, або не хочуть працювати поляки. Роботодавці кажуть, що найбільшою перешкодою є правила, згідно з яким громадянин України може працювати у Польщі протягом 6 місяців, а потім півроку повинен провести у своїй країні. Правила збираються змінити вже в 2018 році, щоб українці могли працювати на законних підставах протягом 9 місяців.

У той же час деякі компанії допомагають своїм працівникам з України залишатися в Польщі надовго. Після трьох місяців роботи, вони починають процес видачі карток проживання, щоб співробітники могли залишатися і працювати в Польщі протягом багатьох років.

Експерти стверджують, що зміни в законодавстві повинні бути спрямовані на те, щоб назавжди зупинити приплив робітників у Польщі. В ідеалі це повинні бути сім’ї з дітьми. Після поселення в Польщі вони зазвичай відмовляються від ідеї повернутися на батьківщину, тим самим скорочуючи грошовий переказ за кордон і збільшуючи споживання. Зростаюче число українців, що постійно проживають у Польщі, також може допомогти системі соціального забезпечення. В даний час лише 270 тисяч наші східні сусіди платять внески на пенсію та медичне страхування в Польщі. У цьому контексті варто відзначити, що досить тривалий період роботи дозволить їм отримати пенсії в нашій країні.

Проблема мовних бар’єрів для працівників зі Сходу не є проблемою, тому що, як вказали роботодавці, через 2-4 тижні співпраці базова комунікація можлива на рівні співробітника – роботодавця.

У Польщі щодо працівників з України з’явився конкурент – Німеччина, який заманює українців великими заробітними платами, ніж Польща, ще й з цього присутній витік кадрів за кордон Польщі. Вибирати Вам Польща чи Німеччина, але сайт www.eurabota.ua.завжди надає Вам можливість цього вибору та пропонує вакансії в усіх країнах Європи.