Чи потрібна віза до Малайзії

Усім туристам, навіть самим розпещеним, обов’язково варто відвідати в 2018 році Малайзію. Це прекрасна можливість насолодитися європейським рівнем комфорту і пляжами дивовижної краси. З року в рік все більше українців приєднуються до числа щасливчиків, адже віза для туриста в Малайзію – це просто штамп, зробити який зовсім нескладно.

Малайзія

ЗМІСТ

  1. Кому і де можна поставити штамп?
  2. Додаткові відомості
  3. Як заповнити імміграційну карту?
  4. Особливості оформлення візи для жителів СНД
  5. Документи для туристичної візи
  6. Причини для візиту в імміграційний офіс
  7. Віза-ран
  8. Навчання в Малайзії

Кому і де можна поставити штамп?

Українці приїжджають сюди не тільки з інтересу до самобутньої Азії та ідеальних пляжів. Ще одна причина полягає в тому, що між країнами налагоджений особливий режим без потреби в оформленні візи. Малайзію аналогічним чином можуть відвідати інші громадяни СНД повнолітнього віку.

Відмітка ставиться в паспорт при перетині кордону, дійсна вона протягом 30 днів. Цього часу цілком вистачить для огляду визначних пам’яток або візиту до родичів. Якщо є бажання продовжити відпустку, можна вдатися до віза-рану або скористатися послугами імміграційного центру.

Для того щоб перетнути кордон, не потрібно займатися паперовою тяганиною. Досить закордонного паспорта з терміном дії мінімум півроку й імміграційної картки, яку можуть видати, коли літак перебуває в повітрі або ж після прибуття в аеропорт. Цю карту необхідно заповнити без помилок, до неї переписують особисті дані з паспорта. Ще потрібно вказати мету візиту, напрям робочої діяльності.

Інших документів зазвичай не перевіряють, але в будь-який момент митник може поцікавитися наявністю зворотного квитка або фінансовим забезпеченням туриста. 500 доларів готівкою достатньо, якщо ж кошти знаходяться на картці, то краще запастися випискою з банку.

Додаткові відомості

Додаткові відомості:
  1. При перетині кордону знімають відбитки пальців, їх потім заносять у спеціальну базу даних. Ця процедура має чисто профілактичний характер і займає буквально десять секунд: досить прикласти вказівні пальці до спеціального сканера.
  2. Жінкам в положенні, особливо на останньому триместрі вагітності, можуть відмовити у в’їзді. Пов’язано це з тим, що деякі свідомо хочуть народити дитину тут, щоб можна було оформити новонародженому громадянство. Виняток становлять ті жінки, які оформляють транзит і не планують затримуватися довше трьох днів.

Як заповнити імміграційну карту?

Найголовніше – відповідати на зазначені питання правдиво й англійською мовою. Навіть у разі слабкого знання труднощів не виникає: спочатку переписуються дані з закордонного паспорта, а на решту запитань вже є можливі варіанти відповідей. Залишається тільки вибрати з них потрібний і відзначити його галочкою.

В обов’язковому порядку потрібно вказати майбутнє місце перебування. Зазвичай прописують адресу готелю (якщо є бронь) або будь-який інший (можна навіть випадкову адресу з Інтернету, але робити це ми не рекомендуємо: зараз до цього ставляться лояльно, але в будь-який момент ситуація може змінитися).

Особливості оформлення візи до Малайзії для жителів СНД

Віза до Малайзії для них оформляється нарівні з жителями інших країн, тобто можна оформити її в Посольстві. Виняток становлять жителі Республіки Білорусь, для яких є тільки московське Консульство. Також вони можуть звернутися в місцеве туристичне агентство, поїхати без попереднього оформлення, потім можна скористатися віза-раном.

Документи для туристичної візи

Якщо планується тривале перебування, то краще витратити час і оформити дозвільний документ заздалегідь. Туристична віза в Малайзію видається безпосередньо в Консульстві. Немає можливості особисто приїхати? Можна скористатися послугами посередницьких фірм, які надають допомогу.

Дозвіл спочатку видається на 2 місяці, продовжити його можна незадовго до закінчення. Після цього можна ще на два місяці продовжити відпустку.

Щоб не довелося заново подавати заявку, в Посольство потрібно з’явитися з повним набором документів, яких не так багато:
  • закордонний паспорт;
  • анкета (2 шт.);
  • 2 фотокартки, розміри – 3,5 х 4,5 см;
  • оплата консульського збору (за терміновість);
  • туристичне запрошення (не обов’язково).

Анкета заповнюється на спеціальному бланку: його завантажують із сайту Посольства або отримують для заповнення безпосередньо на місці.

За наявності запасу часу краще скористатися звичайним варіантом, в такому разі малайська віза не буде коштувати грошей, але саме очікування займе три тижні. Якщо ж часу не вистачає, то можна зробити всього за три дні. За терміновість сплачують 10 доларів.

Причини для візиту в імміграційний офіс

  1. Перебуваючи в Малайзії, віза продовжується ще на 2 місяці; на жаль, тільки один раз. Для цього заздалегідь треба відвідати імміграційний офіс, далі порядок дій такий: заплатити 10 доларів (консульський збір), пред’явити документи разом зі зворотним квитком, пройти перевірку.
  2. Так само можна зробити, коли добігає кінця 30-денна позначка в закордонному паспорті. Тільки треба знати, що не завжди в цьому випадку проходить все гладко. Часто у службовців виникає багато питань, на які можна відповідати англійською: «Я турист, хочу дивитися вашу країну…» Продовжать штамп ще на один місяць за ті ж 10 доларів.
  3. Якщо з якихось обставин людина вчасно не покинула кордони держави, за кожен нелегально прожитий там день нараховується штраф, і за 30 днів набігає кругленька сума. Крім цього, така неповага до законів загрожує депортацією й остаточною забороною на в’їзд.

Віза-ран

Чи потрібна віза до Малайзії або вистачить штампа? Мабуть, це головне питання, що цікавить туристів. Невідомо, як складеться майбутня поїздка – можливо, захочеться побути тут довше дозволеного. У таких випадках виручає улюблений виверт мандрівників для того, щоб затриматися в країні – віза-ран. У буквальному розумінні означає «поїздка за візою».

Отже, туристи спочатку залишають територію країни, а потім здійснюють повторний в’їзд. Митники розуміють всі хитрощі, але оскільки всі формальності дотримані, відмовити людині в 30-денному перебуванні причин немає. Невелика порада від бувалих: щоб уникнути питань, краще провести в сусідній державі кілька днів, зображуючи завзятого мандрівника.

Частіше за інші країни вибирають Сінгапур і Таїланд. Всього на митниці можуть поставити три відмітки до паспорта: одна при першому перетині кордону, дві наступні – в результаті поїздки «туди-назад». У сукупності вийде три місяці. На більше туристу не варто розраховувати, інакше справа може закінчитися депортацією.

Навчання в Малайзії

Найдовше, від трьох місяців до одного року, дозволить тут затриматися навчання: звичайні курси вивчення мови, здобуття вищої освіти в малайському університеті. Для цього потрібно отримати студентську візу: її видають тільки на території країни. Порядок дій майбутнього студента: спочатку прилетіти в якості туриста, потім вступити до навчального закладу.

Найпростіший варіант – мовні курси.

Для цього потрібні такі документи:
  • закордонний паспорт;
  • анкета;
  • фото на документи (вимоги до них краще уточнити);
  • запрошення на навчання;
  • виписка з банківського рахунку;
  • квитки у зворотний бік.

Перший раз дозволяють проходити навчання півроку, потім за необхідності термін продовжують. Це непоганий шанс досконало вивчити мову, безпосередньо перебуваючи в мовному середовищі, і чудово відпочити.

Ситуація з вищою освітою дещо складніша, оскільки до цього списку додаються ще такі документи:

  • всі наявні дипломи та атестати;
  • сертифікат про знання англійської мови;
  • переклад на англійську всіх дипломів, сертифікатів про навчання (нотаріально завірені).

Приймаються сертифікати міжнародного зразка TOEFL та IELTS.

Абсолютно неважливо, з якою метою отримується дозвіл на в’їзд до цієї півострівної держави, – потрібно поважати чужі традиції під час перебування. У малайців не прийнято брати їжу лівою рукою і тим більше протягувати її для привітання. Побачивши маленьку дитину, краще утриматися від спокуси погладити її по голові, а при вході в будинок обов’язково роззуватися, якщо запрошені в гості.