Рекордні витрати ЄС на оборону, а також відсутність співпраці на місцях

Країни Європейського Союзу витратили майже 200 мільярдів євро на оборону у 2020 році – це найбільша сума з моменту початку архівування у 2006 році. Водночас, згідно з звітом Європейського оборонного агентства, цитованим Reuters, спільні інвестиції урядів скоротилися.

Агентство, яке допомагає урядам країн розвивати свій військовий потенціал, заявило, що загальні витрати країн ЄС (за винятком Данії, яка не бере участі у військових проектах ЄС), досягли 198 мільярдів доларів, що на 5% більше.

Витрати на оборону становлять 1,5% обсягу виробництва 26 країн ЄС. Це вітається для очолюваного США альянсу НАТО, який прагне досягти мети 2% витрат своїх союзників. Більшість членів ЄС також входять до НАТО, але хочуть мати можливість діяти незалежно від Сполучених Штатів, коли це необхідно.

У звіті наголошується на зниження витрат на співпрацю, незважаючи на підписаний наприкінці 2017 року оборонний пакт ЄС, який спрямований на об’єднання ресурсів та припинення конкуренції між національними галузями промисловості. На 13% знизилися спільні закупівлі обладнання порівняно з 2019 роком до 4,1 млрд. євро, що є третім найменшим значенням, зафіксованим агентством.

Купуючи обладнання минулого року, уряди країн ЄС укладали угоди переважно самостійно, не виконуючи своїх зобов’язань щодо пакту 2017 року про те, щоб трохи більше третини цих замовлень виконувались спільно з іншими членами Союзу.