Великобританія і Японія домовилися про двосторонню торгівлю

Японські і британські дипломати домовилися укласти двосторонню торговельну угоду, яка буде “щонайменше настільки ж амбітної”, як і нинішня угода Японії з Європейським союзом, повідомляє Sputnik.

Міністр закордонних справ Японії Тошіміцу Мотегі і його британський колега Домінік Рааб зустрілися в Токіо вперше після того, як Сполучене Королівство офіційно вийшло з блоку 31 січня.

Рааб назвав обговорювану операцію «принаймні найвищим стандартом, а то й більш високим і принаймні настільки ж амбітним», як угода між Японією і ЄС, укладену в лютому 2019 року.

Це «послужило б дуже потужним сигналом для нашої спільної прихильності вільної і заснованої на правилах торгівлі», додав він.

Мотегі також підтримав рішення Британії підписати Угоду про всеосяжне і прогресивноме транстихоокеанське партнерство, угоду про вільну торгівлю на 11 членів, яке включає Австралію, Канаду і Мексику.

Він привітав Великобританію в якості «незамінного партнера» для реалізації вільного і відкритого Індо-Тихоокеанського регіону, і вони погодилися на зустріч «два плюс два» зі своїми лідерами оборони.

Вони також обговорили питання регіональної безпеки, домовившись продовжити роботу по повній денуклеаризації Північної Кореї і зберігаючи санкції проти країни.

Напруженість на Близькому Сході також посилилася, і обидві сторони погодилися, що для Ірану важливо залишатися в рамках угоди 2015 року, спрямованої на приборкання його ядерної програми.

Рааб також зустрінеться з міністром навколишнього середовища Японії Сіндзіро Коїдзумі.

Конференція відбудеться після того, як міністр Великобританії повернеться з поїздки по Азіатсько-Тихоокеанському регіону, вже відвідавши Австралію. Планується підключення як в Сінгапурі, так і в Малайзії.

Ця поїздка ознаменувала бажання Великобританії укласти торговельні угоди з Австралією, Японією, Новою Зеландією і США.

Угода про вихід Бориса Джонсона включає 11-місячний перехідний період, протягом якого Великобританія залишається в рамках Митного союзу ЄС і єдиного ринку, і прагне укласти власні торгові угоди з рештою світу.