Євросоюз б’є Apple – вводить універсальний зарядний пристрій для смартфонів

“Європейський Союз оголосив, що встановить універсальний зарядний пристрій для смартфонів, що призведе до зіткнення з Apple і її широко використовуваним iPhone”, – повідомляє AFP.

Європейська комісія вважає, що стандартний кабель для всіх пристроїв скоротить кількість електронних відходів, але Apple заявляє, що універсальний зарядний пристрій сповільнить інновації та призведе до збільшення забруднення навколишнього середовища.

Спільнота є домом для 450 мільйонів чоловік, одного з найбагатших споживачів в світі, і введення USB-C в якості стандарту кабелю, раніше схваленого державами-членами та Європейським парламентом, вплине на весь світовий ринок смартфонів.

«Європейські споживачі давно розчаровані тим, що в їх ящиках скупчуються несумісні зарядні пристрої», – сказала Маргрет Вестагер, віце-президент Європейської комісії.

«Ми дали галузі достатньо часу, щоб запропонувати свої власні рішення, зараз час для прийняття законодавчих заходів по універсальному зарядного пристрою», – сказала вона.

В даний час споживачі повинні вибирати між телефонами з живленням від трьох основних зарядних пристроїв: Lightning для телефонів Apple, micro-USB, широко використовуваного в більшості інших мобільних телефонів, і більш новий USB-C, який все частіше використовується.

ЄС заявляє, що поточна ситуація залишається «незручною», і що європейські споживачі витрачають близько 2,4 мільярда євро в рік на автономні зарядні пристрої, які вони купують окремо.

Комісар з внутрішнього ринку Тьєррі Бретон також відкинув аргумент галузі про те, що інноваціям буде завдано шкоди.

Він сказав журналістам, що технологічні гіганти США «завжди наводять аргумент, що закон ЄС проти інновацій … Він не проти інновацій. Він для захисту європейських споживачів».

Apple, яка вже використовує роз’єми USB-C на деяких своїх iPad і ноутбуках, проти ухвалення закону про введення універсального зарядного пристрою для всіх мобільних телефонів в Європейському Союзі.

«Ми як і раніше стурбовані тим, що строгі правила, щодо використання лише одного типу роз’ємів, пригнічують інновації, а не заохочують їх, що, в свою чергу, завдасть шкоди споживачам в Європі і в усьому світі», – заявила Apple.

Деякі представники галузі заявляють, що телефони, які вже були у використанні, з застарілим зарядним кабелем, втратять свою цінність при перепродажі, якщо їх не можна буде замінити, і це призведе до перенасичення цифрових відходів.