Брюссель запевнив Україну: ЄС намагається забезпечити поставки газу до країни

Європейський Союз розглядає різні способи забезпечення стабільного постачання України природним газом цієї зими і запобігання будь-якому скороченню поставок з Росії. Про це повідомила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн.

Вона пояснила, що газ може надходити зі Словаччини, у якій з вересня 2014 року є інтерконнектор з Україною.

«Комісія разом з українськими експертами на даний час вивчає різні сценарії забезпечення достатніх поставок для України», – йдеться в заяві фон дер Лайєн.

«Ми також будемо тісно співпрацювати з вами … для збільшення потужності поставок газу, що надходить з країн-членів ЄС. І це включає в себе можливість роботи над механізмами реверсування потоку додаткового газопроводу зі Словаччини», – додала вона.

Україна приймала лідерів ЄС на саміті в Києві, де дві сторони також підписали авіаційне угоду.

Зустріч відбулася, коли Україна лобіювала своїх західних союзників з метою покарати Росію за спробу Москви використовувати поставки газу в якості зброї проти Європи.

Енергетичні побоювання також спровокували двосторонню сварку між Україною та її сусідом по ЄС Угорщиною минулого місяця після того, як Будапешт підписав нову довгострокову енергетичну угоду з Росією, яка виключила Україну з країн транзиту. Угода також ставить під сумнів здатність України отримувати зворотні потоки російського газу з Угорщини.

Україна хоче, щоб ЄС розслідував цю угоду, стверджуючи, що вона може порушити правила ЄС в області енергетики, а також хоче, щоб Європа і США заблокували запуск російського газопроводу «Північний потік-2» між Росією і Німеччиною, що також знижує потребу Москви в транспортуванні газу через Україну.

ЄС підтримує Україну в її конфлікті з Москвою, але Брюссель закликав Україну прискорити внутрішні реформи і боротися з корупцією в обмін на підтримку.