Чи знав Сі Цзіньпін про епідемію коронавірусу набагато раніше?

Президент Китаю Сі Цзіньпін дізнався про епідемію коронавірусу за кілька тижнів до того, як публічно торкнувся цю проблему і закликав до рішучих дій щодо її припинення.

У своєму виступі 4 лютого на засіданні Постійного комітету Політбюро ЦК він заявив, що вже 7 січня «попросив працювати над запобіганням і усуненням (епідемії) нового коронавірусу».

Незважаючи на накази влади Сі в столиці провінції Хубей, місті Ухань, епіцентрі епідемії, вони запізнилися зі своєю реакцією, а 18 січня навіть організували масовий бенкет для 40 000 сімей, щоб встановити рекорд Гіннесса.

Рішення опублікувати промову було прийнято після того, як кілька чиновників КПК на місцевому і провінційному рівнях в Хубей були звільнені за невирішення кризи. Це може означати, що робляться нові спроби зберегти репутацію президента. Тим не менш, існує ризик, що Сі буде залучений в дебати про те, що ранні спроби зупинити епідемію не виявилися безуспішними, відзначає DPA.

У перші дні епідемії, що стала однією з найбільших проблем, він мовчав на цю тему, зазначає Associated Press. Публікація промови вказує на те, що вище керівництво знало про серйозність епідемії за кілька тижнів до того, як про загрозу було повідомлено громадськості. Влада оголосила тільки в кінці січня, що вірус може передаватися від людини до людини, а потім в суспільстві починає наростати занепокоєння, нагадує БТА.

У своєму виступі він каже, що саме він наказав заблокувати Епіцентр «” 22 січня, враховуючи швидке поширення епідемії і проблеми профілактики і боротьби, я чітко і недвозначно просив провінцію Хубей ввести всеосяжні і суворі заходи для управління потоком людей (виїзд з сільської місцевості)».

23 січня Ухань став першим містом, в якому була введена безпрецедентна заборона на виїзд з міста транспортних засобів.

Публікація виступу Сі дала підставу вважати, що Партія хотіла показати, що вона діяла рішуче з самого початку. Але це робить себе вразливим до критики того, чому широка громадськість не була поінформована з самого початку. Впевненість в урядовому підході до епідемій як і раніше підривається епідемією важкого гострого респіраторного синдрому (SARS) 2002-2003 рр., який переховувався місяцями, відзначає Associated Press.