ЄК пропонує, щоб сертифікати COVID використовувалися для подорожей до червня 2023 року

Єврокомісія пропонує продовжити дію регламенту про сертифікати COVID до ЄС на один рік – до 30 червня 2023 року.

Єврокомісія вказує, що коронавірус, як і раніше, широко поширений у Європі і поки що неможливо визначити вплив можливого зростання заражень у другій половині року або появи нових варіантів.

За даними установи, розширення регламенту забезпечить, щоб громадяни могли продовжувати використовувати свій цифровий сертифікат COVID під час поїздок у межах Союзу.

Термін дії регламенту спливає у червні цього року. Мета пропозиції ЄК, зробленої так рано, полягає в тому, щоб гарантувати, що Європейський парламент та Рада ЄС зможуть завершити законодавчу процедуру вчасно до закінчення терміну дії поточних вимог.

Комісія вказує, що рішення про використання сертифікатів на національному рівні залишаються в руках місцевої влади. ЄС роз’яснює, що європейське законодавство не вимагає та не забороняє використання сертифікатів відповідно до національних правил. Тим не менш, Комісія закликає країни визнати рівну дійсність сертифікатів для національної мети при поїздках до ЄС.

Крім продовження дії регламенту ЄС до літа 2023 року, Комісія пропонує включити високоякісні лабораторні тести на антигени до типів тестів, які можуть бути сертифіковані. Метою є розширення спектра видів діагностичних тестів.

Інша пропозиція полягає в тому, щоб гарантувати, що сертифікати про щеплення містять правильну загальну кількість доз, введених у кожній державі-члені, а не лише в тій, яка видала.

Також можливе видання сертифікатів особам, які беруть участь у клінічних випробуваннях вакцин проти COVID-19.

Нагадуємо, що у грудні 2021 року Єврокомісія запропонувала, щоб термін дії довідок для щеплених при поїздках становив 9 місяців, а через хворобу — 6 місяців.