Боррелл попереджає, що Європа в небезпеці і їй потрібна спільна військова доктрина ЄС

Високопоставлений дипломат ЄС Хосеп Боррелл попередив блок, що має бути узгоджена амбітна доктрина як основа для спільних військових дій за кордоном, у тому числі з розгортанням кризових сил, згідно з витягами з проекту, розглянутого Рейтером.

Він надасть своїм колегам-комісарам ЄС перший проект «Стратегічного компасу», найближчого до військової доктрини ЄС і схожого на «Стратегічну концепцію» НАТО, в якій встановлюються цілі альянсу.

“Європа в небезпеці”, – попередив глава зовнішньополітичного відомства ЄС, йдеться в проекті преамбули.

Він наголосив, що альянс НАТО, очолюваний США, як і раніше, несе основну відповідальність за колективну оборону Європи.

У той час як європейські країни мають добре навчені війська, а також кібернетичні, військово-морські та військово-повітряні сили, ресурси 27 армій дублюються, а місії ЄС з навчання та надання допомоги невеликі за розміром.

Держави-члени також не мають можливості США в галузі матеріально-технічного забезпечення, управління та контролю і не можуть зрівнятися з їх збиранням розвідданих.

Окрема оцінка загрози є конфіденційною, але дипломати називають країни на європейських кордонах районами, куди ЄС може знадобитися відправити миротворців чи евакуювати громадян.

Міністри закордонних справ та оборони ЄС розглянуть це питання у понеділок, прагнучи досягти остаточного політичного документа у березні.

З благословення президента США Джо Байдена разом з президентом Франції Еммануелем Макроном минулого місяця ЄС заявляє, що він може бути кориснішим союзником США, якщо він розвине свій власний військовий потенціал.

Вихід Великобританії з ЄС, позбавивши блок військової могутності, дав Парижу можливість просувати амбіції щодо посилення ролі ЄС в обороні поряд із Берліном.

Дипломати кажуть, що є багато попереджувальних знаків, зокрема політика колишнього президента США Дональда Трампа «Америка, перш за все», яка підриває пріоритети ЄС.

Але незважаючи на прогрес у створенні спільного оборонного фонду для спільної розробки озброєнь з кінця 2017 року, ЄС ще не розгорнув своїх бойових груп чисельністю до батальйону в умовах кризи.

Боррелл стверджує, що Стратегічний компас – це не просто ще один документ ЄС, наголошуючи на минулих невдачах в галузі оборони.

«Цього разу різниця полягає у швидкості зміни геополітичного контексту. Це робить аргументи на користь дій актуальнішими», – сказав Борел у передмові до проекту.

“Усі загрози, з якими ми стикаємося, посилюються, а здатність окремих держав-членів протистояти їм недостатня і знижується”.