Жорсткий Brexit боляче вдарить по автомобільній промисловості ЄС

Мільйони робітників на підприємствах автопрому, розміщених по всьому Європейському союзу, можуть втратити свої робочі місця в разі, якщо не буде підписано угоду між Великобританією і ЄС.

Про такий негативний сценарій розвитку подій за місяць, який залишився до виходу Британії зі складу блоку, попередило керівництво європейських країн-членів Євросоюзу. На думку експертів, якщо прем’єр-міністр Борис Джонсон наважиться на варіант жорсткого Brexit, то найважливішу для економіки ЄС галузь чекає безпрецедентна за масштабом криза. Можливі зупинки виробництва, мільярдні втрати і масові скорочення працівників на підприємствах в багатьох європейських країнах.

За підрахунками економічних експертів, тільки в одній Великобританії збитки від простою заводів у разі негативного сценарію розвитку подій будуть коштувати 62 тисячі доларів за хвилину.

На сьогоднішній день у галузі з виробництва автомобілів в ЄС в цілому працюють близько 14 мільйонів чоловік або 6 відсотків всіх трудящих Євросоюзу.

У посланні Євроасоціації автовиробників, Євроасоціації постачальників автомобілів і 17 національних автооб’єднань підкреслюється, що жорсткий Brexit «стане причиною «сейсмічного зсуву» в умовах торгівлі, оскільки нові мита на мільярди євро можуть вплинути на вибір споживачів і доступність товарів».

Британський автопром сильно залежить від поставок, які ефективні тільки коли відсутні мита. Також майже все виробництво автомобілів у Британії знаходиться в руках іноземців. Більшість заводів належить німецьким, французьким і японським автовиробникам.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що автомобільний гігант – компанія Toyota в разі жорсткого Brexit згорне роботу заводу в Сполученому Королівстві.

З Великобританії в масовому порядку згортають роботу і перебазовуються до країн ЄС британські виробники автомобілів, фінансові фірми, рекламні компанії і бізнес-корпорації.