Естонських роботодавців штрафуватимуть за експлуатацію працівників з України

Великі штрафи загрожують тим роботодавцям Естонії, які дозволять собі занижувати зарплату, упереджене і несправедливе ставлення до працюючих у них українців.

Естонський уряд прийняв рішення, яке в уже в самому найближчому майбутньому має зробити перебування українських трудових мігрантів у цій країні Балтії більш комфортним.

Законодавча ініціатива міністерства внутрішніх справ Естонії дасть можливість українцям, які вже працюють у цій країні Балтії або збираються туди їхати, щоб покращити своє фінансове становище, відчувати себе більш захищеними.

Міністерські законодавчі поправки передбачають захист працівників із України та інших країн від недобросовісних роботодавців. Серед найчастіших порушень з боку естонських роботодавців: зменшення заробітної плати, яка на місяць має становити як мінімум 1310 євро, порушення правил реєстрації працівників з інших країн.

На разі поправки знаходяться в процесі міжвідомчого узгодження. Зокрема вони передбачають, що, якщо компанія не виконує всіх приписів закону, то вона повинна буде заплатити штраф до 64 тисяч євро.

Для того, щоб краще контролювати підприємства, які наймають іноземних працівників, етап розгляду клопотань про видачу дозволу на короткострокову роботу буде продовжено з 10 до 15 днів. Передбачаються, що зміни набудуть чинності з 1 вересня 2019 року.

Згідно зі статистичними даними, на сьогоднішній день в Естонії працюють близько 15 тисяч українських трудових мігрантів. З такими нововведеннями їх кількість може значно збільшитися, в чому і зацікавлений естонський уряд.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Чехії заробітні плати українських трудових мігрантів одні з найнижчих в порівнянні з іншими іноземцями.

Між представниками українського і латвійського урядів ведуться переговори про легалізацію всіх українських працівників, які сьогодні працюють в цій країні Балтії.