Робота лікарем в Польщі, як здійснити мрію

Отримавши медичну освіту в Україні вчорашні студенти стикаються з реаліями роботи в нашій системі охорони здоров’я. Маленькі зарплати, жахливі умови праці та невизначеність змушують шукати варіанти роботи за фахом за кордоном. З цієї точки зору робота лікарем в Польщі стає одним з найбільш привабливих варіантів. Там зазначається шанобливе ставлення до робітничих медсестрам, лікарям і взагалі працівникам з країн колишнього СНД приїхали з переказу або устраивающимся на роботу від власного обличчя. Давайте розберемося, як же працевлаштуватися з такою освітою в цій країні і що для цього необхідно зробити.

Врачи фото

Робота в Польщі лікарем

У Польщі до українських фахівців в області медицини ставляться з належною повагою і розумінням. Це одна з небагатьох спеціальностей в яких українці отримують зарплату в не меншому розмірі, ніж їхні польські колеги. Пов’язано це з тим, що поляки, які отримали кваліфікацію лікаря, воліють працювати в країнах західної Європи, а їх вакантні місця мають можливість зайняти українські фахівці.

При пошуку роботи лікарем в Польщі, вакансії трапляються різноманітні. Найбільш затребуваними основними медичними спеціалізаціями, як і раніше, залишаються:

  • Хірурги
  • Анестезіологи
  • Гінекологи
  • Урологи
  • Педіатри
  • Терапевти
  • Онкологи
  • Кардіологи
  • Стоматологи

Робота для українських лікарів у Польщі надається на загальних умовах. Тобто для того, щоб працевлаштуватися необхідно виконати ряд вимог. До них відносяться:

  • Здача мовного іспиту
  • Підтвердження диплома (нострифікація)
  • Проходження інтернатури
  • Здача заключного медичного іспиту
  • Отримання ліцензії доктора

Що потрібно зробити, щоб працювати лікарем в Польщі

Підтвердження диплома лікаря в Польщі вимагає деякого часу і коштів. В принципі, нострифікація диплому лікаря в Польщі це один з етапів, які потрібно пройти іноземної лікаря, який здобував освіту за межами цієї держави.

Для того, щоб подолати цю процедуру і отримати ліцензію та провадити діяльність, як лікар українському фахівцю необхідно скласти кілька іспитів і освоїти додаткове навчання.

Обучение фото

Перший етап – здача іспиту з польської мови, яким користуються медики. Щоб іноземці могли успішно пройти цю атестацію в Польщі передбачені спеціальні курси. Офіційна вартість здачі становить 400 злотих. У разі, якщо претендент не пройшов цю перевірку повторний шанс надається тільки після закінчення 6 місяців з моменту першої здачі.

Другий крок до можливості працювати за фахом – нострификационный іспит. Це власне іспит для підтвердження медичного диплома, виданого в іншій державі. Проводить його комісія, що складається з викладачів польських медичних Вузів. Подаючи документи врахуйте, що вам може знадобитися переклад всього пакету паперів на польську мову. Вартість цього етапу залежить від того, в якому саме польською медичному університеті ви збираєтеся проходити попередній підготовчий курс і, власне, підтверджувати диплом. Зазвичай сума коливається в межах 550-950 злотих.

Третій етап Після нострифікації диплома та складання мовного іспиту медику, для отримання дозволу на роботу за фахом, треба ще пройти інтернатуру. Це післядипломний курс для лікарів, які закінчили іноземний ВУЗ, який вони проходять в польських медичний установах. Займає це 13 місяців 20 днів з яких – відпустку. Цей етап не потребує оплати. Навпаки, у випадку, якщо у вас є карта побиту медичний заклад, в якому ви проходите цей процес буде виплачувати вам зарплату в розмірі, приблизно, 500 євро. Якщо ж карти побиту у вас немає, то розмір заробітної плати обговорюється окремо з керівництвом.

Четвертий етап Останній крок, після здачі мовного іспиту, підтвердження диплома лікаря в Польщі, і проходження інтернатури – це заключний медичний іспит. Вартість здавання – 100 злотих. Тестування складний і передбачає правильну відповідь як мінімум на 56% з 200 питань за 4 години. Так що претенденту слід читати як можна більше спеціальної літератури і готуватися максимально якісно. В екзаменаційні питання входять теми з кардіології, педіатрії, хірургії, гінекології, психіатрії, невідкладної медичної допомоги та сімейної медицини. Так само можуть бути питання медичної етики та права.

Після того, як претендент успішно проходить всі ці етапи, йому видається лікарська ліцензія і він може працювати в польській системі охорони здоров’я на загальних умовах зі своїми колегами.

Документи, необхідні для підтвердження диплома

Природно, для того, щоб пройти всі етапи нострифікації знадобитися досить значний перелік документів.

Умовно його можна поділити на три категорії:
  • Документи, що підтверджують особистість та легальність перебування в країні. Сюди можна віднести паспорт з відміткою про легальному перетину кордону держави, запрошення на роботу, відкриту трудову візу, карту побиту (за наявності) тощо.
  • Документи, що підтверджують професійну кваліфікацію. Це диплом про закінчену вищу медичну освіту, отриманий на батьківщині, всілякі дипломи і сертифікати про проходження підвищення кваліфікації та медичної діяльності.
  • Дозвільні документи на легальне працевлаштування в Польщі. До них можна віднести індивідуальний податковий номер (його можна оформити в спеціальних відділах у місцевих органах влади), ліцензію на лікарську діяльність і договір з компанією наймачем.

Скільки заробляють лікарі в Польщі

Зарплата лікаря в Польщі залежить від того в якій лікарні або клініці він працює. У приватних установах оплата праці дещо вище, ніж у державних. Від того, де саме знаходиться лікувальний заклад. Природно велика лікарня у великому місті може запропонувати більш високу заробітну плату, ніж амбулаторія в невеликому селищі. Ну і, звичайно, від кваліфікації і лікарського стажу самого доктора.

В середньому лікарі-ординатори отримують в різних воєводствах (областях) такі зарплати на місяць злотих:

  • Мазовецьке воєводство – від 12000
  • Вармінсько-мазурське воєводство – від 11000
  • У Поморському – від 11 200
  • Нижньосілезьке — від 10 600
  • У Лодзькому — від 9 600
  • Малопольське воєводство – від 10000
  • У Сілезькому — від 9500

Отже, працювати за лікарською спеціальністю в Польщі цілком можливо. Не дивлячись на те, що підтвердження диплома займає досить багато часу, близько півтора років, і грошей, тільки за іспити офіційно доведеться віддати від 1500 до 2000 злотих, польські лікарські зарплати перекривають ці незручності.

Отримання нострифікації і лікарської ліцензії у Польщі – вигідно. Так що варто приїхати до Польщі і спробувати.