Екс-президент Єгипту помер в суді

«Колишній президент Єгипту Мухаммед Мурсі помер в суді»,- повідомляє державне телебачення. Політик знепритомнів під час суду і через деякий час помер.
Мурсі постав перед судом у зв’язку із звинуваченнями в шпигунстві на користь палестинського ХАМАСу. За даними ЗМІ, 68-річному екс-президенту дали дозвіл на звернення до суду. «Він говорив з суддею протягом 20 хвилин, потім він дуже рознервувався і втратив свідомість. Його швидко доставили до лікарны, де він помер»,- повідомляє джерело в суді в інтерв’ю телеканалу «Аль-Джазіра».
Мурсі страждав від багатьох недуг. Серед інших хвороб він страждав від діабету, а також захворювання печінки і нирок. Його стан погіршився у в’язниці.
У 2018 році британські політики розробили звіт, в якому вони попередили, що якщо у Мурсі не буде можливості лікуватися, то це може привести його до «передчасної смерті». Автори не мали доступу до колишнього політичного діяча, тому вони грунтувалися на свідченнях свідків і повідомленнях неурядових організацій. За  їхніми словами, Мурсі утримувався в одиночній камері по 23 години на добу, що, згідно з правилами ООН, може бути класифіковано як тортури.
Мурсі, ісламістський політик, що походить з Мусульманського Братства, був обраний президентом на перших демократичних виборах в Єгипті після демонстрацій у 2011 році, які на хвилі так званої “арабської весни” привели до повалення багаторічного лідера країни Хосні Мубарака.
В середині 2013 року, після масових протестів, Мурсі був повалений армією, якою командував тоді Абд ель-Фатх-ес-Сісіего, який потім став главою держави і залишається їм до цього дня.
Мурсі був засуджений до 25 років тюремного ув’язнення за шпигунство на користь Катару і до 20 років тюремного ув’язнення за підбурювання до вбивств під час акцій протесту в 2012 році.