Віза в Данію для українців

Данія фотоГоловне, що необхідно пам’ятати, плануючи подорож в Данське Королівство, – це скрупульозний підхід його представників до видачі дозволів на в’їзд. Ймовірність отримати візу в Данію самостійно існує здебільшого для тих, хто може похвалитися благополучної візовою історією і Шенгеном інших країн.

ЗМІСТ

  1. Особливості данської візи, терміни отримання
  2. Різновиди в’їзних документів
  3. Документи

3.1. Для туристів

3.2. Гостьовий візит

3.3. Ділова зустріч

3.4. Транзит

  1. Подорож із дітьми
  2. Вартість візи та причини відмови

Особливості данської візи, терміни отримання

Тут проводиться дуже жорстка міграційна політика, тому документи, та й вас як особистість і громадянина, розглядатимуть, що називається, під мікроскопом. Щоб перетнути кордон цієї скандинавської держави, необхідно стати власником візи саме шенгенської зразка, оскільки Данія є учасницею зазначеного союзу.

Складність отримання такого документа компенсується можливістю відвідування всіх інших шенгенських країн.

Більш того, якщо у вас вже є відкритий Шенген, ви з ним можете прокласти маршрут подорожі в Данію, не забуваючи при цьому, що більшу частину допустимого часу вам все одно треба провести в державі, яке вам його видала.

Складність самої процедури видачі візи обумовлює кількість часу, який може вам знадобитися на її оформлення. Досвід показує, що процес може затягнутися від 4 днів до декількох місяців.

Якщо ж вас можна віднести до категорії дисциплінованих туристів, то більш ніж 8 днів у вас вся процедура не займе. Оформлення ділового або транзитного дозволу займає і того менше – 5 днів.

Передбачається, що документи ви повинні подати за три місяці до вашої подорожі, але не пізніше 2-3 тижнів до її початку. Враховуйте також і календар державних свят в Королівстві, що теж може відстрочити видачу вам візи в Данію.

Претендентам на Шенген слід врахувати таке:
  • ви можете не обмежувати свою поїздку відвідуванням тільки однієї країни;
  • документи потрібно надати в Посольство тієї країни, яку ви збираєтеся найдовше вшанувати своєю присутністю;
  • якщо прохання подаєте в данське Консульство, але при цьому у всіх країнах плануєте провести абсолютно однакову кількість часу, то країною в’їзду все одно має залишатися саме Данія.

 

Різновиди в’їзних документів

Стандартна класифікація віз заснована на двох критеріях:
  • тривалість перебування в країні;
  • мета візиту.

Відповідно до першого все в’їзні документи поділяються на короткострокові та довгострокові.

Як правило, період перебування в будь-якій країні, якщо ви є власником короткострокової візи, обмежений бронюванням готелю, до яких ще додають 15 днів на екстрений випадок. Максимальний термін, відведений вам для відвідування Данії в цьому випадку, не перевищує 90 днів.

По-іншому йдуть справи з багаторазовою візою, яка дозволяє відповідальному мандрівникові перетинати данський кордон будь-яку кількість разів у межах терміну її дії. Як правило, він дорівнює 1 року.

Довгострокова багаторазова віза називається національною і видається здебільшого студентам, працівникам, інвесторам або особам, які мають родичів у ЄС.

Яка віза потрібна в Данію, визначає і друга класифікація, заснована на тому, з якою метою ви збираєтеся перетнути кордон держави.

Загальноприйнятою вважається така градація віз:
  • туристична;
  • гостьова;
  • робоча;
  • ділова;
  • транзитна.

Кожен із цих документів передбачає, що вам потрібно зібрати певний пакет документів для надання в Консульство.

Документи

Незмінним є загальний список паперів, які слід зібрати, на яку б різновид дозволу на в’їзд ви ні претендували.

У нього входять:
  • Одна анкета на кожного мандрівника з його особистим підписом. Анкету на дітей до 12 років заповнюють і підписують батьки.
  • Закордонний паспорт, термін дії якого повинно вистачити ще на 3 місяці після завершення подорожі.
  • Попередні закордонного паспорта плюс їх повні копії, за винятком порожніх сторінок.
  • 2 фото давністю не більше півроку.
  • Медичний страховий поліс на весь період поїздки + 15 днів запасних із покриттям 30 тисяч євро.
  • Фінансові документи (можна один із перерахованих):
    • документ про стан вашого рахунку, період розгляду – останні 3 місяці, на ньому повинна бути сума 60 євро на кожен день перебування в Данії;
    • довідка з роботи із зазначенням окладу (не менше 10 тисяч гривень на місяць), посади й координат підприємства;
    • приватним підприємцям – документ про реєстрацію, декларація про доходи;
    • спонсорський лист, виданий третьою особою, яка може оплатити вашу поїздку. Список документів до нього і вимоги пред’являються ті ж, що і до самого мандрівника.
  • Внутрішній паспорт.

І важливо пам’ятати, що при подачі прохання вам доведеться дати згоду на обробку ваших персональних даних. Така постанова була ухвалена в 2011 році.

Щоб віза в Данію, або, простіше кажучи, Шенген, з’явилася в вашому паспорті, представникам цієї держави ви повинні довести кілька речей:

  • мета поїздки;
  • забезпечення транспортом;
  • наявність житла;
  • достатня кількість коштів.

Зазначену державу в першу чергу буде цікавити, наскільки велика ймовірність того, що ви можете не повернутися на батьківщину. Саме тому зовсім не зайвим буде аргументовано пояснити, що у вас є чітка прихильність до дому. Наприклад, це може бути робота з великим окладом, нерухомість, бізнес, діти, які не їдуть з вами в тур. Усі ці доводи повинні бути задокументовані та надані в Консульство разом з іншими паперами.

Існує також і додатковий набір різних довідок і підтверджень для кожного різновиду в’їзного документа.

Для туристів

Їм доведеться надати:
  • бронь готельного номера (досить просто роздруківки з сайту);
  • квитки на літак або поїзд в обидва боки (оригінали та копії);
  • для мандрівників на авто знадобляться опис маршруту, водійське посвідчення і техпаспорт на машину.

І не поспішайте сплачувати бронь готелю та квитків: у багатьох випадках, особливо якщо це стосується дешевих квитків на літак, у вас їх просто не приймуть назад. Багато авіакомпаній сьогодні можуть надати бронь без оплати. Скористайтеся такою можливістю.

Гостьовий візит

В цьому випадку слід підготувати:
  • запрошення, яке ви отримали від приватної особи. У ньому повинна міститися особиста і контактна інформація про нього, рід відносин між вами, мета і терміни вашої поїздки, місце проживання і спонсор поїздки. Або приймаюча сторона повинна довести, що вона в змозі взяти на себе всі витрати по вашому подорожі, або ви обґрунтовуєте власну фінансову самодостатність;
  • копія паспорта громадянина Данії або посвідки на проживання в цій країні (запрошення може надіслати тільки особа, яка проживає в Королівстві на законних підставах).

Ділова зустріч

У Данію Шенген знадобиться і тим, хто здійснює ділові поїздки з метою ведення переговорів, участі в конференціях і семінарах.

Для них обов’язковими є такі документи:
  • запрошення від ініціатора поїздки із зазначенням контактів обох сторін, термінів і цілей візиту, а також інформації про те, хто оплачує всі витрати, пов’язані з проживанням і перельотом;
  • для української сторони – супровідний лист від організації, яка завдає візит, із зазначенням такої ж інформації, що й в запрошенні;
  • документи, що підтверджують можливість покриття всіх витрат на житло і перебування в країні, якщо спонсором поїздки є ви самі та ваше підприємство.

Транзит

У цьому випадку віза вам не потрібна, якщо у ваші плани не входить залишати аеропорт і пересадка забере у вас не більше 24 годин. В іншому випадку дозвіл обов’язково знадобиться.

Щоб його отримати, надайте такі документи:
  • квитки на літак і віза в країну проходження, якщо це необхідно;
  • бронь готелю в Данії на час здійснення транзиту.

Період дії цього різновиду дозволу покриває всього 5 днів.

Подорож із дітьми

Якщо ваш юний турист вже досяг віку 6 років, тоді процедура отримання в’їзного документа для нього буде така ж, як і для дорослого.

Список документів в цьому випадку виглядає так:
  1. Анкета, заповнена батьками.
  2. 2 фото.
  3. Копія закордонного паспорта батька.
  4. Страховка.
  5. Бронь готелю.
  6. Авіаквитки.

До додаткових документів належать:

  1. Свідоцтво про народження (досить його копії).
  2. Довідка з навчального закладу.
  3. Спонсорський лист, як правило складений батьками в будь-якій формі, де вони зобов’язуються взяти на себе всі витрати, пов’язані з подорожжю дитини.
  4. Копія фінансових документів батьків.
  5. Дозвіл від того з батьків, який участі в поїздці не бере.

Вартість візи та причини відмови

Віза в Данію обійдеться вам в 35 євро, якщо займаєтеся всім процесом самостійно. Якщо в якості посередника ви виберете візовий центр, тоді приплюсуйте ще й суму за оплату їхніх послуг. Термінове оформлення документа буде коштувати 70 євро, а ось на мультивізу доведеться витратити не менше 60 євро. Для дітей молодше 6 років оплата візового збору скасована.

Завжди пам’ятайте про можливі причини відмови у видачі документа на в’їзд. Найпоширеніша – не дуже сприятлива попередня візова історія. Не на вашу користь зіграє і факт наявності у вас судимостей, а також родичів-біженців на території ЄС.

Відмова у візі служить достатнім аргументом для того, щоб наступного разу вам її знову не видали.

Не забувайте, що віза має прив’язку до певного паспорта, а тому в разі його втрати при собі посвідчення особи вам відновлять, а ось візу доведеться отримувати заново. Не втрачайте пильність і стежте за своїми документами.

І, нарешті, найцікавіше – обмеження виїзду за кордон боржникам. Саме про статус боржника найпростіше «забути», збираючись в черговий закордонну відпустку. Причиною можуть бути прострочені кредити, неоплачені квитанції ЖКГ, аліменти або штрафи з ДАІ. Будь-яка з цих заборгованостей може загрожувати обмеженням виїзду за кордон у 2018 році.