У першому півріччі був зафіксований рекордний інтерес до чеських віз

Чеська дипломатія в першій половині року зафіксувала рекордний інтерес до віз. Було прийнято 408 000 заявок, що на 13% більше, ніж в попередньому році. Міністерство очікує більше 800 000 заяв до кінця року, говориться в прес-релізі Чернінського палацу. У минулому році дипломатія отримала 722 000 заявок, що було найбільшою кількістю з часів розколу Чехословаччини. Збори за оформлення віз у першому півріччі принесли чеському державному бюджету близько півмільярда крон. Якщо оцінки Міністерства закордонних справ будуть виконані, візові збори можуть принести Чехії більше одного мільярда за весь рік. Більшість заявок на туристичні візи в першій половині цього року надійшло в посольство Чехії в Москві, де дипломати отримали 104 000. За цим послідувало посольство в Пекіні з 38 000 заяв та Генеральне консульство в Шанхаї з 20 000 заяв. І ще все частіше відвідують Чехію туристи з Китаю, Індії і Саудівської Аравії.

Очікується також, що в цьому році тримісячні шенгенські візи для сезонних робітників складуть близько 150 000, в основному з України. Говорячи про довгострокове перебування з метою працевлаштування, слід зазначити що більшість працівників прибуває з України, Монголії, Сербії та Філіппін – 60 000 в рік.

За словами директора Візового департаменту Девіда Нового, згідно з останньою шенгенської статистикою, Чехія посідає сьоме місце серед всіх 26 шенгенських держав за кількістю виданих віз.

Міністерство закордонних справ також заснувало так званого консульського омбудсмена. Люди можуть написати свої пропозиції щодо поліпшення обслуговування посольств  поштою або телефоном. Сервіс в даний момент знаходиться в тестової експлуатації. МЗС оцінить його функціонування в другій половині вересня, а потім вирішить, чи підтримувати його.