Загальне медичне страхування в Чехії поки доступно не для всіх іноземців

Новий законопроект про загальне медичне страхування розроблений в Чехії. Але поки він не надає можливості для громадян з країн, які не входять до складу Європейського союзу, скористатися всіма можливостями і перевагами чеської медицини.

Законопроект про страхування іноземних громадян, які переїхали жити і працювати в Чехію, був розроблений декількома профільними міністерствами – фінансів, охорони здоров’я і внутрішніх справ. Головною проблемою для іммігрантів є небажання чеського уряду включати в систему медичного страхування іноземних громадян з країн, які не входять до складу Євросоюзу, в тому числі України.

Згідно із законопроектом, іноземні громадяни, які приїхали до Чехії з третіх країн можуть скористатися виключно комерційним страхуванням, ціна якого близько 15 тисяч крон на рік. Тобто, новий закон фактично нічого не змінює для цієї великої групи іммігрантів.

Звичайно, цей підхід до медичного страхування іноземних громадян, які приїхали не з країн ЄС, протягом тривалого часу критикують громадські організації та експерти. В той же час міністр охорони здоров’я Чехії Адам Войтех заявив, що «головна мета документа – страхування якомога більшого числа іноземців не з країн ЄС, які оплатять витрати на медичну допомогу, але не за рахунок громадського медичного страхування. Якщо договір про комерційне страхування підписаний, то його умови повинні виконуватися».

Нагадаємо, раніше ми писали про електронну систему видачі лікарняних довідок, яка почала працювати в Польщі.

Джерело: www.eurabota.ua

10.12.2018