Робота в Польщі на фермі для українців

У Польщі спостерігається нестача робочих рук у фермерських господарствах, які займаються вирощуванням продукції рослинництва, грибів, утриманням великої рогатої худоби, дійних корів та інших тварин. Робота в Польщі на фермі можливість хорошого заробітку для українців.

Работа на ферме

У статті зібрана інформація про легальному працевлаштуванні на польських сільськогосподарських і тваринницьких фермах.

Дізнаєтеся, як знайти вакансії, які вимоги пред’являють до кандидатів, які умови роботи і проживання, скільки платять, які документи потрібні.

Види робіт у фермерських господарствах

Обов’язки працівників залежать від напряму діяльності фермерського господарства.

Молочні ферми потребують скотниках і доярках знайомих з обслуговуванням доїльних апаратів. Багато роботи в Польщі на норкових фермах, де потрібні роздавальники кормів, прибиральники клітин, фахівці з перекладу тварин із вольєра у вольєр, працівники по забою і обробки тушок і шкурок.

Є робота в Польщі на птахофермах. Набирають сортувальників яєць, фахівців з годівлі, утримання, забою птиці та підготовці тушок до продажу.

Тим, у кого немає бажання працювати з тваринами підійде робота в Польщі на грибній фермі. Запрошують збирачів грибів.

Рослинницьким підприємствам потрібні трактористи для обробки полів.

У кожному господарстві своя специфіка і вимоги до працівників. У розмові з роботодавцем детально обговоріть умови роботи і обов’язки, дізнавайтеся, що належить робити.

Вимоги до працівників ферм

Робота на сільськогосподарській фермі не вимагає високої кваліфікації і знання мови. Отримати роботу можуть чоловіки і жінки від 18 до 50 років. Молоді люди користуються деякою перевагою. Вони працюють з більшим навантаженням, тому оплата їх праці трохи більше.

Потрібно:

  • гарне здоров’я;
  • фізична витривалість;
  • відповідальне ставлення до роботи;
  • уважність;
  • вміння швидко виконувати поставлені завдання;
  • відсутність шкідливих звичок.

Скільки платять?

На фермах може використовуватися погодинна і відрядна оплата праці. Зарплата виплачується раз на злотих або євро разів на тиждень.

Оплата праці на фермах

Вид робіт

За годину роботи в злотих

На фермі з розведення норок

7-9

На молочній фермі

8,6-10

 

Відрядна оплата

Збір грибів

0,5 за кілограм

На зборі грибів використовується відрядна оплата. Новачок може зібрати в день до 10 кг грибів. Висока продуктивність заохочується преміальними.

На деяких підприємствах передбачена можливість роботи у відрядженнях в Нідерландах, Фінляндії і Швеції.

Графік роботи, житло та харчування

Як правило, на фермі робочий день триває 10-12 годин. Вихідний раз у тиждень або раз на два тижні.

Умови харчування і проживання з’ясовуйте докладно при обговоренні вакансії. Багато роботодавців надають спецодяг, безкоштовне житло і харчування. У деяких місцях за житло та харчування доведеться доплатити (100-300 zl в місяць). Якщо працівників мігрантів багато може бути організовано харчування раз на день у їдальні (вартість продуктів вирахують із заробітної плати), сніданок і вечеря доводиться готувати самостійно. Обладнання кухонь, холодильники для зберігання продуктів, транспорт для поїздки працівників разів в тиждень в супермаркет забезпечує наймач.

Які документи необхідно оформити для працевлаштування на фермах

Процес легального працевлаштування на фермерському господарстві в Польщі можна умовно розділити на кілька етапів:

  1. Звичайно, для початку варто знайти відповідне вільне робоче місце. Актуальну вакансію ви можете шукати самостійно через інтернет або знайомих або ж звернутися в спеціальні агентства з працевлаштування.
  2. Зв’язатися з роботодавцем і детально обговорити умови роботи, якщо сторони дійшли згоди передати роботодавцю дані для оформлення у воєводстві дозволу на роботу для конкретного іноземця.
  3. Після отримання дозволу здобувач готує пакет документів для оформлення національної робочої візи (перелік уточнюйте на офіційному сайті Посольства) і особисто подає їх в Посольство або Консульство Польщі в Україні.

Українцям видають візи різних типів:

  • 180/360 — дає право працювати 180 днів протягом року, у разі продовження трудового контракту візу можна продовжити на території Польщі;
  • 360/360 — дає право працювати весь рік.

Власники візи мають право туристичних поїздок без візи в любу країну Євросоюзу.

Через півроку перебування в Польщі працівник має право подати прохання на надання Виду на проживання на три роки. При бажанні після закінчення цього терміну подають прохання про надання громадянства. Маючи біометричний паспорт можна приїхати в Польщу без візи для виконання сезонних робіт (збір полуниці, яблук тощо) на термін не більше 90 днів.

  1. Після прибуття до місця роботи протягом семи днів працівник повинен пройти реєстрацію в Управлінні у справах іноземців.

Плюси і мінуси роботи на фермах

Робота на фермі має переваги і недоліки.

Плюси і мінуси роботи на фермі

Переваги

Недоліки

Великий вибір вакансій

Важка фізична праця

Немає обмежень за віком

Робочий день 10-12 годин

Влаштуватися на роботу без знання мови і досвіду

Один вихідний в тиждень або два тижні

Зарплата виплачується регулярно

Робота на фермі менш престижна, ніж зайнятість на промислових підприємствах чи у сфері обслуговування

Просте і зрозуміле оформлення документів

 

Працевлаштування на польській фермі непогана можливість заробітку в тому випадку якщо у вас немає кваліфікації. Перебуваючи в польському оточенні, ви швидко освоїте мову і зможете претендувати на вакансії з більшою оплатою.

Враження українців про роботу на фермі

Дізнатися більше про роботу в Польщі на норковій фермі допоможуть відгуки тих, хто приїхав на роботу, не маючи навіть найменшими навичками утримання цих тварин.

Наталя, Харків:

Була абсолютно не знайома з особливостями утримання норок, але освоїлася швидко. Подача кормів та води для тварин повністю автоматизована. Оператору досить натиснути кнопку. З переміщенням норок з клітки в клітку для спарювання спочатку виникали проблеми, але через 1-2 дні я навчилася робити це безпечно і швидко.

Платять регулярно, так як і домовлялися. Безкоштовне житло в 10 хвилинах ходьби від ферми. Кімната розрахована на чотирьох чоловік, але поки живемо вдвох. Холодильник є в кімнаті, душ, туалет і кухня, загальні для двох кімнат.

Михайла з Полтави:

Планував опрацювати півроку на молочній фермі, але залишився на рік. Не очікував, що підприємство буде повністю автоматизованим. Власник ферми поляк запропонував комфортні умови проживання (живемо в невеликих кімнатах по дві людини). Кухня душ, туалет поруч.

Перший тиждень було складно перебувати на робочому місці по 10 годин, але звик швидко. Оплата хороша. Потроху освоюю польську мову.

Підіб’ємо підсумки

Кількість сільськогосподарських ферм у Польщі стрімко розтане і в цій сфері у поляків відчувається значний дефіцит кадрів. Польські роботодавці запрошують на таку роботу українців так як самі поляки не дуже прагнуть займати подібні робочі місця. Приймають кандидатів без досвіду і знання мови, основна вимога – витривалість і бажання працювати. Оплата праці сільхозробітників в Польщі вища, ніж в Україні за виконання аналогічних операцій. Не рідкість пропозиції безкоштовного проживання і харчування.

Знайдіть вільні вакансії на сайті eurabota. Зв’яжіться з роботодавцем і обговоріть умови співпраці. Розміщуйте резюме і отримуйте пропозиції. Оформляйте робочу візу і легальне трудоустраивайтесь на польські ферми.