Як отримати робочу візу в Чехію українцям у 2017 році

Чехія – одна з найпривабливіших країн Європи для проживання та пошуку роботи. Вона входить в ЄС, має стабільну економічну ситуацію і низький відсоток безробіття (лише 3%). Щоб українцям влаштується на роботу, необхідна робоча віза в Чехію. Про те, як її отримати, які документи треба підготувати, а також деякі корисні поради читайте в нашій новій статті.

 достопримечательности Чехии

В Чеську республіку багато громадян пострадянських країн їдуть не тільки, щоб відпочити і подивитися визначні пам’ятки, але й заробити. Країна входить до складу Євросоюзу з кожним роком економічно розвивається і підвищується рівень зарплат в Чехії, що і приваблює заробітчан з України. Різні підприємства приймають іноземних малокваліфікованих працівників у різних сферах (клінінг послуги, будівництво, робочі на фабрики і заводи.). Також попитом користується кваліфікований персонал (медпрацівники, кравці, муляри, зварювальники, фрезерувальники). В середньому заробітна плата становить 1000-1200 доларів.

Чеська республіка приваблива для українських трудових мігрантів з кількох причин:

  • розташування – знаходиться в Центральній Європі, недалеко від України;
  • гідна оплата праці;
  • не важко вивчити чеську мову, так як він відноситься до групи споріднених мов. багато представників старшого покоління чехів розмовляють російською;
  • швидкі терміни оформлення і невисока вартість візи;
  • можливість отримати вид на проживання в Чехії;
  • входить в Шенгенську зону, тому межі Європи відкриті для подорожей.

Що таке робоча віза в Чехію, її типи

Для працевлаштування в Чеській республіці українцям потрібно відкрити національну робочу візу. Це офіційний документ, який дає право жити і працювати в країні.

Існують короткострокові типи візи:

  • робоча віза в Чехію строком на 3 місяці;
  • на півроку – дає можливість здійснювати трудову діяльність не більше 180 днів.

Довгострокова робоча віза в Чехію максимальним терміном 2 роки. Після отримання візи понад 90 днів оформляється трудова карта. Це єдиний документ, який прийшов на зміну зеленій карті і замінює іноземним працівникам вид на проживання і дозвіл на роботу в Чехії. Оформлюється на підставі трудового договору і дозволяє іноземцям працювати протягом терміну, зазначеного в контракті, але не більше двох років. Зарплата в такому випадку не може бути нижче мінімальної по країні.

трудовая картаТрудова картка не видається відразу ж на руки. У чеському МВС видачу карти можуть лише схвалити. Пластикову карту з біометричними даними можна отримати після в’їзду в країну протягом трьох днів.

Зверніть увагу, що робоча карта дає право отримати посвідку на проживання, якщо ви п’ять років працюєте в країні, не перериваючи трудовий стаж.

Є ще блакитна карта. Вона видається іноземцю із затребуваною професією і високим рівнем кваліфікації, який уклав трудовий договір з роботодавцем на рік і більше, а також підтвердив свою освіту. У такому разі оклад повинен перевищувати в 1,5-2 рази середньорічний оклад для країни.

Віза з коридором

Якщо з типами все зрозуміло, то про «візовий коридор» багато дізнаються тільки, коли віза вже закінчується. Тому потрібно розрізняти термін дії візи, який завжди більше (це і є коридор) і термін перебування в країні (менше значення). Наприклад, якщо у вас робоча віза в Чехію на 6 місяців, то на ній написано 360/180, з яких 360 днів – строк дії, протягом яких ви тільки 180 днів можете перебувати в Чехії. Коридор вважається з першого в’їзду в країну.

Покроковий алгоритм отримання робочої візи

Оформити робочу візу можна двома шляхами – самостійно або звернувшись в агентство. Другий спосіб спрощує весь процес відкриття візи, але коштує дорожче. Якщо ви не хочете витрачати гроші, тоді слідуйте простим правилам і отримаєте позитивну відповідь в консульстві:

  • займіться пошуком реального роботодавця для оформлення дозволу на роботу;

Шукати вакансії можна на офіційному сайті Міністерства праці та соц забезпечення або на перевірених сайтах з працевлаштування, де є докладний опис вакансії, а також відгуки про чеських компаніях.

  • підготуйте пакет документів;
  • заповніть візову анкету;
  • попередньо запишіться на прийом до консульства для подачі документів (це можна зробити онлайн), не забудьте сплатити візовий збір;
  • підготуйтеся до співбесіди;
  • особисто з’явитесь у консульство в призначений день для подання документів;
  • оплатіть сервісний збір;
  • для тих, у кого немає біометричного паспорта, треба зняти біометричні дані.

Як отримати дозвіл на роботу

Для відкриття робочої візи іноземним громадянам, перш за все, потрібно мати дозвіл на роботу. Процедура отримання досить складна. Цим, як правило, займається роботодавець. Перед тим, як шукати іноземних працівників, роботодавець повідомляє про наявність вакансії в місцеві органи з працевлаштування. Якщо через місяць ні чехи, ні громадяни ЄС не відгукнулися на вакансію, тоді при наявності заяви від іноземця видається дозвіл на працевлаштування.

Які документи потрібно підготувати

  1. Правильно заповнена візова анкета.
  2. Закордонний паспорт, особливу увагу зверніть на строк, який не повинен закінчуватися раніше 12 місяців.
  3. Національний паспорт та його ксерокопія сторінок.
  4. Довідка про те, що ви не маєте судимості.
  5. Дві фотографії 35х45 мм, зроблені незадовго до подачі документів.
  6. Документальні підстави для видачі візи (дозвіл на роботу, трудовий договір).
  7. Медична страховка.
  8. Підтвердження місця проживання в країні (копія договору оренди квартири або надання житла роботодавцем).
  9. У деяких випадках потрібні документи, які підтверджують освіту. Крім того, воно повинно бути визнано чеськими компетентними органами (для цього здаються тести).

Весь пакет документів надається чеською мовою або нотаріально завіреним перекладом. Термін розгляду документів становить від 90, а в окремих випадках-до 120 днів. Після того, як видачу візи схвалили, її можна забрати протягом трьох днів.

Продовження робочої візи до Чехії не вимагає таких зусиль, як отримання перший раз. Для цього головне – подати заяву та вчасно продовжити трудовий договір. У разі зміни місця роботи, потрібно повідомити про це міграційну службу та надати новий контракт.

Робоча віза в Чехію: ціна

Її оформлення обійдеться близько 50 євро. У вартість входить:

  • візовий збір, який зі спрощенням візового режиму для України становить 35 євро;

Увага! Візовий збір можуть не платити всі громадяни України віком до 26 років та ті, які мають чеські корені.

  • ціна робочої візи в Чехію включає сервісний збір – 12 євро сплачується у національній валюті за актуальним курсом в касі Візового Центру. Банк додатково стягує комісію за свої послуги в розмірі 35 гривень;
  • за бажанням заявника додатково оплачуються візові послуги: заповнення анкети, медична страховка, доставка документів.

Як бачите, якщо підійти відповідально до цього питання, зібрати та підготувати всі документи, відмова в отриманні візи зводиться до мінімуму. Важливо знайти сумлінного роботодавця, який підготує запрошення про роботу, а там справа за малим. На сайті eurabota.ua ви знайдете вакансії на роботу в Чехію тільки від перевірених роботодавців