Що робити, якщо відмовили у візі в Польщу

Зібрати документи, подати їх у відповідні служби, чекати відповіді, зібрати речі, купити квитки та… отримати відмову у візі в Польщу! Ситуація неприємна, адже багато людей збираються в Польщу з метою заробітку, а в результаті тільки зазнають збитків.

Польща фото

Як не допустити відмова в польській робочій візі або мінімізувати ризики? Чи можна виправити помилки і все-таки отримати робочу візу? І взагалі які причини відмови в національній візі в Польщу? Варто розглянути детально основні нюанси, щоб не повторювати помилок тисяч людей.

ЗМІСТ

  1. Як не допустити відмову в польській візі Д?
  2. Причини відмови в робочій візі в Польщу

2.1. Що означає відмова в польській візі?

  1. Що робити, якщо відмовили у візі в Польщу?
  2. Апеляція щодо відмови у візі

4.1. Зміст апеляційного листа

4.2. Як подати апеляцію в посольство на відмову у візі?

Як не допустити відмову в польській візі Д?

Найлегше рішення будь-якої проблеми – не дати їй трапитися. Є кілька порад, як звести до мінімуму можливість відмови в робочій візі в Польщу:

  1. З липня 2017 роки для роботи в Польщі потрібний дозвіл на роботу. Також від вас можуть вимагати запрошення. Цей документ видається роботодавцем, воєводою або посередницькими фірмами. Звернення до останніх значно збільшує ризик відмови!
  2. Якщо все ж довелося звернутися до посередників або візових компаній, ретельно вивчіть їх реноме, бажано особисто поспілкуватися з людьми, які раніше користувалися послугами цих фірм.
Слід бути гранично уважним у разі звернення до посередників. За одними даними, відсоток шахраїв серед подібних контор дуже великий, за іншими – їх більшість!
  1. Треба звернути увагу на терміни закордонного паспорта. Якщо до закінчення його дії залишається менше 3 місяців, то з’являється зайвий привід для відмови у видачі візи в Польщу.
  2. Список документів слід взяти безпосередньо в консульстві або на його офіційному сайті. Інші джерела можуть надати неповну або помилкову інформацію, в результаті чого буде поданий неповний пакет.
  3. Заповнювати анкету для отримання візи, бланки, форми тощо слід гранично уважно. Помилки та неточності так само є частим приводом для відмови у візі в Польщу.
  4. Потрапивши за кордон, слід дотримуватися норм і правил держави, щоб не отримати відмову наступного разу. Якщо виписаний штраф, його обов’язково потрібно оплатити. Видана віза повинна використовуватися тільки за призначенням.

Причини відмови в робочій візі в Польщу

Причин, що впливають на відмову в національній візі в Польщу, велика кількість. Зрозуміти, яка саме «спрацювала» в конкретному випадку, нескладно: з 2011 року Польща в разі відмови видає супровідний документ (формуляр), що пояснює підстави. У ньому ж деякими символами (галочки, хрестики тощо) позначені причини, що стосуються цього випадку.

Безпосередньо в паспорт ставиться штамп, на якому позначений буквено-цифровий код. Букви A, B, C або D – це тип запитуваної візи. Цифри 1, 2, 3 або 4 – це причини відмови в польській робочій візі.

 

Вона ж в деяких випадках вказує на подальші дії:

1 – відмова у візі;

2 – запрошення на додаткову співбесіду;

3 – надати додаткові відомості/документи;

4 – довічна (безстрокова) відмова на в’їзд до країн Шенгенської зони.

Перш ніж дізнатися основні причини відмови у візі в Польщу, слід пояснити, що всі вони (умовно) діляться на три типи:
  • Надані документи виявилися помилковими та/або неправильно оформленими. Сюди ж відносимо випадки, коли раніше депортований з будь-якої країни ЄС громадянин намагається отримати візу, змінивши персональні дані (ПІБ, паспорт тощо).
  • Дані здобувача знаходяться в списку SIS як особи, якій заборонено в’їзд у Шенгенську зону.
  • На думку консульства, недостатньо або недостовірно пояснені причини в’їзду в країну. Сюди ж відносяться підозри консульських працівників у використанні візи не за призначенням (робота в іншій країні ЄС або працевлаштування за туристичною візою).

Що означає відмова в польській візі?

Відмова означає тільки те, що конкретна людина в конкретний час не може в’їхати на територію Польщі. Це не вирок, існують безліч методик вирішення питання (про них нижче).

У бланку формуляра про відмову перераховані кілька причин, при цьому треба знати, що іноді відповідь приходить з неофіційними формулюваннями, на кшталт «сформованої практики посольства» або «особливостей міждержавних відносин». Такі випадки повинні розглядатися індивідуально. З офіційних причин формуляра слід виділити деякі.

Пункт 2. Наявність даних про претендента в Шенгенській інформаційній системі SIS. Відмова у візі в Польщу за пунктом 2 – це серйозна заборона. Слід детально вивчити причини потрапляння в список і, якщо це можливо, усунути їх. Тільки після цього можливо подавати документи на отримання польської візи заново. Потрапити в SIS можливо з різних причин.

Серед них основні:

  • порушення візового режиму;
  • неоплачені штрафи;
  • проблеми із законом в одній із країн Шенгену.

Інформація про знаходження в SIS не є закритою, і кожен може запросити дані про себе в консульській службі.

Пункт 7. У документах або анкеті на отримання візи в Польщу була подана неправдива або фальшива особиста інформація. Якщо доведено, що ця інформація була свідомо помилкової, заборона на в’їзд може стати постійною. Єдиною можливістю для перегляду відмови є пред’явлення доказів, що помилка зроблена ненавмисно, і виправити її. Якщо ви отримали відмову в польській візі за пунктом 7, слід переглянути подані документи.

Відмова у візі в Польщу – пункт 8. Під час подачі документів була надана неправдива чи прихована правдива інформація або з метою видачі за справжній був використаний фальшивий або перероблений справжній документ. Наслідки такого порушення аналогічні попередньому пункту. Таким самим є і спосіб, яким можна спробувати виправити ситуацію.

Відмова візи в Польщу – пункт 9. Необґрунтовані цілі або умови запланованої подорожі. В принципі, все міститься в формулюванні – надані відомості визнали недостатніми. Слід підготувати більш інформативні документи.

У деяких випадках вказуються не пункти вищенаведеного списку, а безпосередньо статті польського закону про іноземців, що позначають причини відмови.

У видачі державної візи іноземцю надається відмова в разі виникнення хоча б однієї з таких передумов:
  • запис даних у список іноземців, перебування яких на території Республіки Польща є небажаним;
  • його дані знаходяться в Шенгенській інформаційній системі з метою відмови в’їзду;
  • він не має в своєму розпорядженні достатні кошти на термін планованого перебування на території Республіки Польща, а також на повернення до держави походження або проживання або на транзит до третьої держави, яка видала дозвіл на в’їзд, і у нього немає можливості законного отримання таких коштів;
  • не має оздоровчого або медичного страхування, про яке йде мова в ст. 25 пп. 1 п. 2a, або медичного страхування, про яке йде мова в ст. 25 пп. 2;
  • з міркувань обороноздатності, або державної безпеки, або захисту безпеки і громадського правопорядку чи якщо цього вимагають інтереси Республіки Польщі;
  • паспортний документ іноземця не відповідає критеріям, визначеним у ст. 77 пп. 5, хіба що критерій, про який йде мова в ст. 77 пп. 5 п. 1, не враховується у зв’язку із законним інтересом іноземця;
  • в провадженні у справі видачі державної візи: a) подав заявку, яка містить неправдиві персональні дані або помилкову інформацію або додав до неї документи, що містять такі дані або інформацію, або b) свідчив неправду або затаїв правду;
  • підробив або переробив документ з метою використання його в якості справжнього або використовував такий документ як справжній;
  • не підтвердив мети або умов планованого перебування;
  • виникають обґрунтовані сумніви щодо про його наміри покинути територію Республіки Польща до закінчення терміну дії візи.

Якщо дані іноземця знаходяться в Шенгенській інформаційній системі з метою відмови в’їзду, державну візу можна видати тільки в разі існування поважних причин, які обґрунтовують її видачу, зокрема з гуманітарних причин або з приводу міжнародних зобов’язань, з урахуванням інтересів держави, яка зробила запис до Шенгенської інформаційної системи.

У разі повторної спроби отримання польської візи (за винятком випадків апеляції і можливості надати відсутній документ) необхідно збирати всі папери заново. Попередній пакет документів не повертається.

Що робити, якщо відмовили у візі в Польщу?

Превентивні заходи не допомогли – отримано відмову в польській візі. Що робити в такому випадку? Не варто панікувати! Є кілька способів виправлення ситуації. Перш за все, якщо відмова у видачі польської візи отримана з вимогою додаткової співбесіди або відомостей, то найбільш логічно виконати ці вимоги. Якщо після цього відмова буде підтверджена, тоді варто звертатися до наступних способів:

  1. Повторне оформлення національної візи. Якщо попередні документи містили помилки, які стали підставою для відмови, є сенс звернутися за візою повторно. Зрозуміло, помилки повинні бути виправлені, а відсутні документи надані. Також потрібно буде ще раз оплатити вартість робочої візи.
  2. Апеляція. Тобто вимога переглянути раніше прийняте рішення. У кожному візовому центрі можна отримати бланк заяви для подачі апеляції. Там же буде надано зразок заповнення форми. Теоретично є можливість потрапити на прийом до консула й отримати позитивне рішення. У цьому разі попередня відмова в паспорті «погашається». Однак, як показує практика, в більшості випадків рішення консула обмежене дозволом на повторну подачу документів без гарантій позитивного результату. Нижче питання апеляції буде розглянуто більш докладно.
  3. Звернення до юристів-посередників. Юридична допомога в разі відмови у візі в Польщу найбільш дієва. Фахівці проаналізують всі документи, вкажуть на недоліки, візьмуть на себе посередницьку роль у спілкуванні з консульством.

У разі звернення до посередників слід бути максимально уважним. Вибирати варто фірми, які мають великий досвід і позитивні відгуки. Вимога повної передоплати за послуги часто є показником шахрайства.

Пропонуємо переглянути відео, у якому розповідається, що потрібно робити, якщо відмовили у візі в Польщу.

 

Апеляція щодо відмови у візі

Подається апеляція в посольство Польщі, тому запит про перегляд рішення відправляється безпосередньо до цього органу. Терміни, в які здобувач може подати апеляцію: від 7 до 20 календарних днів.

Слід знати, що терміни розгляду справи майже не обмежені, а подавати нові документи на отримання польської візи в цей час не можна.

Зміст апеляційного листа

Документ в обов’язковому порядку містить такі дані:
  1. ПІБ, дата і місце народження, дані паспорта заявника.
  2. Коли сталася відмова (дата).
  3. Поштова адреса фактичного проживання. У разі наявності надається також адреса електронної пошти.
  4. Детально описана мета подорожі.
  5. Детально описана думка заявника про неправомірність заборони.
  6. Набір документів, що підтверджують аргументацію заявника, з тих, які раніше не подавалися.
  7. Підпис (власноручний) заявника.

Як подати апеляцію в посольство на відмову у візі?

Лист надходить в посольство, де і відбувається розгляд справи. Нові, додаткові документи, подані заявником, повинні бути розглянуті в сукупності з тими, що направлялися раніше. Візовий відділ польського посольства може зв’язатися з заявником для уточнення даних і/або запиту нових.

У разі позитивного рішення здобувач запрошується на співбесіду в посольство. Якщо ухвалене негативне рішення, заявник сповіщається про це листом із зазначенням як причин відмови в перегляді справи, так і загальних причин відмови у видачі візи.

Отже, відмова в польській робочій візі: що робити? У разі отримання відмови існують кілька способів вплинути на ситуацію. Використовувати можна найбільш підходящий, але слід пам’ятати, що кількість невдалих спроб впливає на позитивні рішення надалі.

Якщо основними причинами відмови стають помилки або неповні дані, то правильніше буде звернутися до професійних посередників. Фахівці допоможуть вирішити питання більш оперативно і, головне, значно скоротять число невдалих спроб.