Тимошенко: “Україна стоїть навколішки перед Росією”

Депутат Верховної Ради, колишній прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко різко розкритикувала енергетичну політику нинішньої влади країни.

За її словами, Київ повністю залежить від Москви та Мінська в електропостачанні.

“Ми не гойдали газ, не завозили вугілля, не забезпечили все необхідне для опалювального сезону, а це означає, що ми практично стоїмо на колінах”, – сказала Тимошенко “Нашому ТБ”.

За її словами, коли влада заявляє, що опалювальний сезон пройде успішно, вони розраховують на теплу зиму.

«Тоді весь уряд має присвятити свого часу молитві, щоб в Україні не було мінус десяти чи менше. Друге, на що вони сподіваються – це те, що вони сподіваються взяти електроенергію з Росії та Білорусі. А тепер «Але тоді у мене є питання – Що це за шпагат при владі? – Запитала Тимошенко.

Екс-прем’єр пояснив, що з одного боку Київ не визнає президента Білорусі, а Росія вважає його агресором, а з іншого боку змушена забирати у них електрику, газ і вугілля.

«Я говорив про меч, на якому сьогодні сидить влада. Щоб пережити зиму, щоб енергосистема не впала, щоб наші теплопроводи не замерзли, вона має спиратися на дві країни, які були оголошені ворогами. «Погано – Білорусь та Росія. Ось як вони проводили політику, від якої ми зараз безпосередньо й імперативно залежимо», – сказала вона.

Напередодні зими Україна має серйозні проблеми в енергетиці, в основному через брак вугілля для теплових електростанцій. Таким чином, на початок цього тижня вони становили 360,6 тисячі тонн, а гарантовані запаси мають становити 758,3 тисячі тонн. Станом на 10 листопада 62 із 88 енергоблоків ТЕС у країні виведено з ладу.

Влада заявляє, що дефіциту палива не буде: очікується імпорт із Польщі, США та Казахстану. За словами президента Володимира Зеленського, сім суден Panamax із вугіллям вже відправлено до українських портів, що до кінця року покриє потреби в енергетиці.