Генеральний прокурор США закликав союзників використовувати Nokia і Ericsson для боротьби з Хуавей

Генеральний прокурор США Вільям Бар закликав Вашингтон і його союзників подумати про те, щоб залишити свої «великі ринкові і фінансові можливості» позаду Nokia або Ericsson, щоб зробити їх «набагато більш серйозним» конкурентом китайського телекомунікаційного гіганта Huawei.

Повторюючи коментарі, зроблені державним секретарем США Майком Помпео в Лондоні минулого тижня, Бар назвав Китай «диктатурою, при якій глава Комуністичної партії ревно зберігає свою монополію на владу», і підкреслив, що Сполучені Штати і їх союзники «повинні активно розглянути питання про підтримку некитайських компаній в створенні мережі 5G ».

За словами Бара, Захід може підтримати фінські і шведські телекомунікаційні компанії, забезпечивши «американське володіння контрольним пакетом акцій безпосередньо або через консорціум приватних компаній США і союзних компаній”.

Бар прокоментував цю тему на конференції, присвяченій Китаю і його «економічним зловживанням», в якому також виступили директор ФБР Крістофер Рей і директор з питань національної контррозвідки і безпеки Вільям Іванина. Перед конференцією Іванина стверджував, що Китай краде торгові секрети США на суму від 300 до 600 мільярдів доларів на рік. Посольство Китаю в Вашингтоні відхилило звинувачення, як «повністю необґрунтовані».

В ході заходу Бар визначив Китай, як «найбільшого геополітичного супротивника» Америки і попередив, що він «випереджає інших і вже лідирує в 5G», захопивши 40 відсотків ринку і «наполегливо переслідуючи свої цілі».

Коментарі від генерального прокурора США були зроблені всього через день після того, як Reuters опублікувала інформацію з посиланням на джерела, з якими планували зустрітися високопоставлені офіційні особи США, в тому числі міністр торгівлі Уилбер Росс, Помпео і міністр оборони Марк Еспер. Їх китайські колеги обговорять в цьому місяці майбутні нові обмеження проти Huawei.

Минулого тижня, після того, як британські служби безпеки поінформували британського прем’єр-міністра Бориса Джонсона, він офіційно надав Huawei роль в створенні мереж 5G в країні. Незабаром після цього держсекретар США Помпео зустрівся зі своїм британським колегою Домінко Раабе, розкритикувавши Пекін і Комуністичну партію Китаю, як «центральну загрозу нашого часу», і попередив, що рішення Британії «становить загрозу» для безпеки Заходу ».