Українська зайнятість в Польщі буде дорожче.

У 2017 році зміни правил роботи в Польщі.

Міністерство праці готує серйозні зміни в системі зайнятості іноземців з країн Центральної та Східної Європи. З нового року буде застосовуватися до двох типів дозволів на роботу.
У 2015 році 782 тис. заяв про намір працювати іноземців було прийнято лише 500 тисяч. За даними Міністерства у справах сім’ї, затвердження процедури праці та соціальної політики веде до зловживань.

 1

Минулого року ЗМІ писали про справі ошуканих українців агентствами зайнятості. Вони отримали декларацію про зайнятість, але коли справа дійшла до роботи у Польщі, компанія, яка випустила заяву зникла.
 
Польща не є країною, дружньою до іммігрантів. Для того, щоб легально працювати в Польщі, іноземці повинні мати справу з бюрократією і довгими, нудними процедурами. Таким чином, процес подачі заявки на роботу народом Росії, України, Білорусії, Вірменії, Грузії та Молдови був спрощений. Роботодавець, який подав відповідну заяву до районного бюро праці, міг найняти іноземця за півроку.
Введена система призвела до численних розтрат. Недобросовісні агентства зайнятості стягують плату за іноземців за ці документи, хоча їх випуск безкоштовний. Так як бюро праці, у багатьох випадках, не перевіряють достовірність агентств з працевлаштування, брокери можуть отримати багато заяв, які складаються в ПНП.
Крім того, жителі Центральної та Східної Європи перед працювати в Польщі повинні ідентифікувати себе, в компаніях, які візьмуть до себе на роботу.
 
Багато іноземці змушені працювати в нашій країні, незважаючи на отримання заяви. Цей документ дає право на перебування в 90-денний рядків в Шенгенській зоні. Міністерство праці оголосило про ліквідацію суперечливих заяв. Замість того будуть введені два види дозволів: робота тимчасових і сезонних робіт. Це буде важливо перші шість місяців, а другий – 8 місяців.

8

Сезонні роботи можуть бути прийняті тільки в сільському господарстві, садівництві і туризмі. Вакансії будуть доступні для всіх іноземців, але вони отримають роботу тільки тоді, коли роботодавець може довести, що цю роботу поляки відмовляються робити. Дозвіл дає воєвода.
 
ПУП отримають можливість контролювати підприємців, що надають роботу іммігрантам. Сезонний працівник повинен отримати контракт на роботу, і так як кожен полюс повинен мати медичне страхування. Винагорода сезонних робітників з-за кордону повинні бути співставні з зарплатою польського громадянина в аналогічному положенні.
Росіяни, українці, білоруси, вірмени, грузини й молдавські громадяни отримають додаткову можливість подати заяву на отримання дозволу на роботу короткострокової перспективи. В цьому випадку процедура буде спрощена, і на роботу можна буде прийняти іноземця в будь-якій галузі промисловості, наприклад: Вас можуть оформити на легальне трудоустройсиво як фізичні, так і юридичні особи. У випадку бізнес-правил, буде застосовуватися тільки до тих компаній, які знаходяться на ринку, принаймні більше 12 місяців.