Війна зі сміттям? Канада прийме відходи з Філіппін

«Канада витратить 1,14 мільйона канадських доларів на зворотнє транспортування до Канади двох тисяч тонн сміття, який довгий час був«законсервований» Філіппінами», – повідомив уряд в Оттаві.
Як написано в комюніке, канадська філія французької компанії Bollore Logistics отримала замовлення на перевезення 69 сміттєвих контейнерів, які перебували в портах на Філіппінах протягом шести років. У найближчі дні почнуться роботи по транспортній логістиці, щоб вантаж досяг Канади до кінця червня цього року.
«Безпечна і екологічна переробка здійснюватиметься в Канаді до кінця літа цього року»,- написано в комюніке. З бюджету буде виділено 1,14 млн. канадських доларів для покриття витрат на транспортування і утилізацію.
У 2013-2014 роках сміття надійшло з Канади на Філіппіни в більш ніж 100 контейнерах, позначених як вторинні відходи, і передбачалося, що це буде пластик для переробки. Виявилося, однак, що деякі з контейнерів були муніципальними відходами та іншими непридатними відходами. Тому Маніла зажадала, щоб Оттава прибрала сміття.
Філіппіни поставили ультиматум Канаді: контейнери повинні були бути доставлені до 15 травня. Президент Філіппін Родріго Дутерте наказав чиновникам знайти приватну судноплавну компанію, яка доставить сміття до Канади. «Якщо Канада не прийме своє сміття, ми залишимо його в її територіальних водах або в районі 12 морських миль від берегової лінії», – сказав прес-секретар президента Сальвадор Панело.
У зв’язку з цією ситуацією, філіппінський уряд відкликав свого посла і консулів в Канаді минулого тижня. Міністр закордонних справ Філіппін Теодоро Локсин звинуватив звільнених дипломатів в тому, що вони не зробили достатньо, щоб переконати канадську владу діяти. Він звинуватив їх у підтримці хороших відносин з канадською владою, які повинні були допомогти їм, можливо, емігрувати до цієї країни. Відомий своєю стрімкістю Дутерт, недавно оголосив, що готовий «оголосити війну Канаді».
Проблема сміття на минулому тижні стала предметом розмови між міністром закордонних справ Канади Крісті Фріланд та її філіппінським колегою. Фріланд запевнила тоді, що канадський уряд має намір забрати контейнери.
Контейнери були відправлені в 2013-2014 роках канадською компанією Chronic Inc. двом філіппінським одержувачам. Канадська компанія маркувала контейнери як такі, що містять пластикові відходи, хоча це була пластмаса, змішана з металом, папером і звичайним сміттям. У 2016 році філіппінський суд засудив імпортерів до покриття витрат по відправці контейнерів назад в Канаду, але вони не виконали вердикт суду.