Мавпи-мародери на Балі крадуть цінності з метою викупу

Храм Улувату на Балі – це місце, де ведуть бізнес мавпи. Довгохвості макаки, ​​які бродять по древньому храму, відомі тим, що грабують нічого не підозрюючих туристів. Вони повертають вкрадене за їжу в якості викупу.

“Дослідники виявили, що мавпи здатні визначати, які вкрадені предмети найцінніші для жертв, і використовувати цю інформацію для максимізації свого прибутку”, – пише Guardian.

“Макаки зазвичай крадуть речі, які люди, швидше за все, обміняють на їжу, наприклад, електроніку. Як не дивно вони не крадуть менш цінні для туристів предмети, такі, як шпильки для волосся або порожні сумки і футляри для фотоапаратів або відеокамер”, – повідомив Баптист Лека, професор психології в Летбріджском університеті в Канаді і провідний автор дослідження.

Мобільні телефони, гаманці та окуляри – одні з найцінніших предметів, які крадуть мавпи.

Професор відзначає, що ці мавпи є експертами в крадіжці предметів у нічого не підозрюють туристів, які не дослухаються до рекомендацій персоналу храму носити свої цінності в закритих сумках, притискаючи до себе.

Провівши 273 дня в пошуках контактів між тваринами і туристами в храмі, дослідники виявили, що макаки хотіли отримати більший викуп, наприклад, більше їжі, щоб повернути більш цінні речі.

Обмін між злодієм, туристом і храмовим працівником часто триває кілька хвилин. Найтриваліший обмін склав 25 хвилин, включаючи 17 хвилин переговорів. За менш цінні речі мавпи з більшою ймовірністю успішно завершать обмін, прийнявши менш цінну винагороду.

Такі звички прищеплюють мавпам в підлітковому віці, поки їм не виповниться чотири роки.

Улувату – не єдине місце, де мешкають такі мавпи. Мавпи-мародери також мешкають в Індії. У минулому році в Індії мавпи вкрали зразки крові на коронавірус.