ЗМІ: Олександр Лукашенко буде змагатися сам з собою

“У цьому році президентська кампанія в Білорусі почалася з рекордним числом учасників, але з десятків претендентів на найвищу посаду тільки п’ятеро вийшли в півфінал, оголошені ЦВК в якості офіційних кандидатів”, – повідомила московська газета “Известия”.

Крім нинішнього глави держави Олександра Лукашенка, в шорт-лист увійшли колишній депутат Ганна Канопатська, лідер «Гавари Прауду» Андрій Дмитрієв і Сергій Черечен, голова Білоруської соціал-демократичної партії «Грамада». «Однак більшість білорусів не визнають лідера ні в одному з них. Вони іншого калібру», – сказав російський політолог Кирило Коктиш.

Світлана Тіхановска, дружина популярного опозиційного блогера Сергія Тіхановського, також була допущена до виборів 9 серпня. За даними «Известий», виборці підтримали її чоловіка, який був арештований в травні за звинуваченням у нападі на поліцейського і став рупором в знак протесту.

Білоруська ЦВК відмовилася зареєструвати двох кандидатів, яких опозиція вважає головними конкурентами Лукашенко: колишнього главу Белгазпромбанку Віктора Бабарико та Валерія Цепкало, колишнього керівника Парку високих технологій. Бабарико знаходиться під слідством за підозрою у відмиванні сотень мільйонів доларів. “Однак він вже направив протест до Комітету ООН з прав людини”, – повідомили ЗМІ.

Через відмову ЦВК Євросоюз вже висловив сумніви в справедливості і демократичності виборів.

Тим часом, в Білорусі, всупереч звичайній там практиці, були оголошені рейтинги Лукашенко. За словами експертів президента, в березні його популярність почала різко падати до 60 відсотків, але незабаром може перевищити 80 відсотків.

«Лукашенко правил Білоруссю 26 років з тих пір, як він вперше став президентом в 1994 році і був переобраним чотири рази»,- повідомляє «Труд».

«Відмова Мінська від реєстрації деяких опозиційних кандидатів ставить під сумнів легітимність виборів – як у країні, так і за кордоном», – заявив «Независимой газете» білоруський аналітик Андрій Казакевич. «Влада без всяких церемоній усуне будь-якого кандидата, який намагатиметься кинути виклик Лукашенко – незалежно від того, під яким приводом», – додав він.

«Прибравши Бабарико з виборів, Лукашенко надихає своїх супротивників посилити конкуренцію, а їх спонсорів на Заході – збільшити фінансування», – повідомив «Погляд».

Небажання Мінська запрошувати спостерігачів від Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ) підтримує версію про те, що готуються фальсифікації. Жорсткість відносин з Брюсселем позбавляє Лукашенко важеля тиску в переговорах з Москвою про закупівлю палива – загрози в дусі: «Якщо я не отримаю знижки, я поверну на Захід».