Нижня палата США провела саму амбітну реформу поліції за останні десятиліття

The Guardian пише, що Палата представників США вдруге проштовхнула саму амбітну реформу поліції (Закон Джорджа Флойда про поліцейську діяльность) за останні десятиліття.

Закон забороняє застосування задухи співробітниками правоохоронних органів і встановлює стандарти національної поліції для посилення відповідальності.

Нижня палата проголосувала через дев’ять місяців після вбивства поліцією 46-річного Джорджа Флойда, яке викликало масові протести і заворушення в американських містах. Реформа була прийнята партіями 220 проти 212 голосів. Один республіканець проголосував за законопроект, але сказав, що припустився помилки, яка пізніше була виправлена.

Палата представників прийняла варіант законопроекту в минулому році, але сенат, контрольований республіканцями, не прийняв його. На цей раз демократи користуються підтримкою Білого дому і більшості в Сенаті.

Але у верхній палаті їм доведеться переконати принаймні 10 сенаторів-республіканців подолати тактику блокування і прийняти закон, хоча це навряд чи станеться.

Законопроект забороняє так званий «кваліфікований імунітет», який захищає співробітників правоохоронних органів від певних судових позовів проти них. Це одна з найважливіших змін, яка вимагатиме компромісу з сенаторами-республіканцями.

Профспілки поліцейських і інші правоохоронні групи заявляють, що без такого правового захисту люди відмовляться від професії.