Рухані закликав Байдена повернутися до ядерної угоді з Іраном

Президент Ірану Хасан Рухані закликав новообраного президента США Джо Байдена повернутися до Угоди про вільну торгівлю, від якої відмовився Дональд Трамп.

“Епоха тирана закінчилася, і сьогодні останній день зловісного правління того, для кого всі чотири роки не принесли ніяких плодів, крім несправедливості, корупції і створення проблем для його власного народу і всього світу»,- сказав Рухані.

Президент Ірану пообіцяв виконати свої зобов’язання за угодою, якщо до неї повернеться і Вашингтон.

«Якщо Вашингтон повернеться до ядерної угоді 2015 року з Іраном, ми також повністю виконаємо свої зобов’язання по пакту»,- сказав Рухані на засіданні кабінету міністрів, яке транслювалося по телебаченню.

У вівторок офіційний представник уряду Ірану Алі Рабі заявив, що Іран поки не отримував повідомлень від обраного президента США Джо Байдена про можливе повернення його країни до Спільної всеосяжного плану дій (JCAP).

CFP був підписаний в 2015 році Іраном, Китаєм, Францією, Німеччиною, Росією, Сполученим Королівством, Сполученими Штатами і Європейським союзом, передбачаючи скасування міжнародних санкцій проти Тегерана в обмін на скорочення його ядерної програми.

Після того, як Сполучені Штати вийшли з угоди і відновили санкції проти Ірану, іранський уряд почав поступово відмовлятися від своїх зобов’язань за угодою, особливо щодо збагачення урану і доступу до Міжнародного агентства з атомної енергії.