В ході акцій протесту в Білорусі затримали 3000 осіб

Під час акцій протесту в Білорусі затримано близько 3000 осіб. У Мінську затримано близько 1000 осіб, повідомляє МВС з посиланням на ТАСС і інші ЗМІ.

У відомстві пояснили, що бойова зброя не застосовувалася і ніхто не загинув. Постраждало 39 поліцейських і 50 демонстрантів.

У міністерстві додали, що після президентських виборів протести пройшли в 33 населених пунктах.

За даними правозахисного центру «Весна», цитованого AFP, один протестуючий був вбитий і десятки отримали поранення після того, як поліція в Білорусі застосувала оглушливі гранати, гумові кулі і сльозогінний газ для розгону протестувальників, які оскаржують результати президентських виборів.

У центрі пояснили, що молодий протестуючий отримав травму голови, коли його збила поліцейська машина. Лікарі не змогли його врятувати.

Представник НПО повідомив, що в неділю було заарештовано понад 300 осіб, в тому числі понад 150 в столиці Мінську. Десятки отримали поранення в зіткненнях з поліцією. Щонайменше десятеро людей госпіталізовані.

Представник МВС повідомив, що жертв немає.

Тим часом Польща закликала до екстреного саміту ЄС щодо ситуації в Білорусі.

«Влада застосувала силу проти своїх громадян, які наполягають на змінах в країні. Ми повинні підтримати білоруський народ в його прагненні до свободи », – сказав прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецкій.

Президент Росії Володимир Путін привітав Лукашенка з переобранням. Кремль оголосив, що Путін направив Олександру Лукашенку вітальну телеграму, в якій висловив надію на поглиблення російсько-білоруських відносин у всіх сферах.

За даними Центральної виборчої комісії, Лукашенко, який правив Білоруссю з 1994 року, підтримує 81,35%. На другому місці Світлана Тіхановска з 8%. Співробітники Тіхановскої заявили, що не визнають результатів, і підкреслили, що вони отримали підтримку 70-80%.