Прем’єр-міністр Нідерландів назвав протести проти COVID-19 “чистим насильством з боку ідіотів”

“Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте різко розкритикував три ночі заворушень у країні щодо заходів проти COVID-19 як “чисте насильство” з боку “ідіотів” і пообіцяв подати до суду на винних”, – повідомляє AFP.

Заворушення у кількох містах країни з п’ятниці “є чистим насильством під виглядом протесту”, – наполягає Рютте.

Він додав, що завжди захищатиме право на протест, але “я ніколи не допущу, щоб ідіоти застосовували чисте насильство”, – сказав він голландським ЗМІ.

Заколотники підпалили, зруйнували автобусні зупинки та застосували сильний феєрверк.

Спочатку насильство спалахнуло в Роттердамі в п’ятницю ввечері після того, як протест проти обмежень коронавірусу вийшов з-під контролю, що призвело до вуличних зіткнень і змусило поліцію стріляти в натовп.

Чотирьох людей було доставлено до лікарні з вогнепальними пораненнями.

Вчора пізно ввечері відбулися напади в Енсхеді в східній частині країни, неподалік кордону з Німеччиною, і в Гронінгені, серед інших протестів.

Десятки молодих людей зібралися в центрах міст і напали на поліцію зі смолоскипами. В обох містах було оголошено надзвичайний стан і втрутився мобільний поліцейський підрозділ. Повідомляється про кілька арештів.

У Гронінгені поліція евакуювала центр міста після актів насильства. У місті розбито вітрину.

Згідно з звітами поліції, у Тілбурзі та Розендалі на півдні країни мали заворушення і надходили повідомлення про арешти.