Лукашенко: Білорусь не ввійде до складу Росії

«Білорусь не буде частиною Росії, в цьому немає необхідності. Крок за кроком потрібно реалізовувати союзну угоду», – заявив в Мінську президент Білорусі Олександр Лукашенко.
«(Разом з Президентом Росії Володимиром Путіним – PAP) ми відповіли на найважливіше питання, яке задають нам з усіх боків: чи приєднається Білорусь до Росії? У цьому немає необхідності сьогодні. Навіть не варто говорити про це … »,- заявив Лукашенко на зустрічі з Григорієм Рапотою, держсекретарем Союзної держави Росії і Білорусі. Заяву президента цитує Белта.
«Ми домовилися з президентом Путіним, що не порушуватимемо угоду (про Союзну державу – PAP). Тому що, якщо ми почнемо це робити, то зруйнуємо все, що створили раніше»,- пояснив білоруський лідер. «По-друге, договір не повністю виконаний. Це актуально сьогодні. Тому ми вирішили, що нам не слід форсувати події, а розроблені документи і матеріали стануть програмою заходів щодо подальшої інтеграції Білорусі та Росії»,- додав він.
Білорусь і Росія останнім часом намагаються врегулювати спірні питання в своїх взаєминах. Для цього, серед іншого, працює міжурядова робоча група, яка займається питаннями поглиблення інтеграції в Союзній державі. Москва наполягає на «поглиблення інтеграції» і робить подальшу економічну підтримку Мінська залежною від виконання положень угоди про створення Союзної держави в 1999 році, які передбачають, зокрема, створення спільних державних інститутів і валюти.
Деякі експерти вважають, що тиск Росії направлений на посилення підпорядкування Білорусі або навіть її поглинання.
На думку деяких аналітиків, знаходження на чолі «нової» Союзної держави є одним з можливих рішень щодо розширення влади Путіна, який – згідно з конституцією – не може балотуватися на виборах президента після закінчення нинішнього терміну в 2024 році.
Путін і Лукашенко повинні провести переговори в Санкт-Петербурзі 18 липня. Раніше, 11 липня, їх зустріч запланована на острові Валаам на Ладозькому озері в Росії.