Підсумки мирних переговорів між Україною та Росією у Стамбулі

“Під час переговорів Росія отримала від України чітко сформульовану позицію та пропозиції, які будуть вивчені та представлені російському керівництву. Це стало ясно після завершення російсько-українських переговорів у Туреччині”, – повідомив голова російської делегації Володимир Мединський.

“Ми отримали пропозиції від України до розгляду, її чітко викладену позицію. Ці пропозиції будуть розглянуті найближчим часом і будуть представлені Президенту (Володимиру Путіну). Потім нами буде дано відповідну відповідь”, – сказав він.

Глава російської делегації повідомив, що його країна отримала письмові пропозиції від України, що підтверджують її прихильність до нейтрального і без’ядерного статусу. За його словами, серед пропозицій – відмова від виробництва та розміщення всіх видів зброї масової поразки, а також заборона на розміщення іноземних військових баз та військ на території України.

«Ми не розміщуватимемо військові бази та військові контингенти на своїй території, а також не вступатимемо у військово-політичні спілки», — заявив член української делегації Олександр Чалий під час прес-конференції, яка транслювалася українським національним телебаченням. “Військові навчання на нашій території будуть проводитися за згодою держав-гарантів”, – додав він.

Росія пропонує зустріч президентів Росії та України одночасно з парафуванням угоди між двома країнами на рівні міністрів закордонних справ.

“Після сьогоднішньої ґрунтовної розмови ми домовилися і запропонували рішення, згідно з яким зустріч глав держав можлива одночасно з парафуванням договору міністрами закордонних справ, тим більше що на момент парафування та розгляду деталей договору можна обговорити різні політичні нюанси та деталі”, – сказав учора глава російської делегації. .

“Таким чином, за умови, що ми швидко працюватимемо над угодою і досягнемо необхідних компромісів, можливість укладання миру стане набагато ближче”, – запевнив Мединський.

“Одна із пропозицій України – щоб Росія не заперечувала проти її вступу до Євросоюзу”, – сказав Мединський, додавши, що пропозиції Києва щодо гарантій безпеки України не поширюються на Крим, Севастополь та “окремі райони” Донбасу. За його словами, письмові пропозиції Києва мають на увазі відмову від спроб повернути собі Крим та Севастополь військовим шляхом, а використати для цього лише дипломатичні методи — 15-річний період консультацій щодо статусу анексованого Криму. Офіційно вони будуть запущені лише у разі повного припинення вогню.

Це найдокладніші та найконкретніші пропозиції, озвучені Україною публічно. Вони також надають гарантії безпеки, аналогічні статті 5 Договору про колективну безпеку НАТО та список країн, які стануть майбутніми гарантами безпеки України.