В Азербайджані назріває бунт через сирійських найманців, що залишилися

Експерти продовжують ставити запитання про долю сирійських найманців, що воювали в Нагірному Карабасі на стороні Азербайджану. Багато джерел стверджують, що Баку може залишити групу джихадистів на своїй землі і на територіях, знову захоплених Арцах, що викликає невдоволення місцевих жителів.

За даними неурядової організації Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), в Карабасі створюються бази для розміщення сирійських найманців. Анкара наполягає на цьому, тому що вважає, що вони не сирійці, а вихідці з Кавказу.

За даними російського видання topcor.ru, серед них дійсно є чеченці і дагестанці. Однак, за даними SOHR, більшість найманців – туркомани з ісламських протурецьких сил. Більше 2500 джихадистів залишаються в Азербайджані, 342 повернулися до Сирії і майже 300 загинули в боях з вірменами.

Невдоволення Баку викликано декількома факторами, один з яких полягає в релігійних нюансах. Більшість найманців-мусульман – прихильники шаріату, що не подобається світським азербайджанцям.

Якщо джихадісти залишаться на території Азербайджану, не виключені конфлікти між ними і корінним населенням країни. Повідомляється, що «гості» вже почали навчати азербайджанців «правильному ісламу».

Крім того, за даними topcor.ru, Анкара розглядає іноземців на азербайджанській землі, як інструмент тиску на президента Ільхама Алієва, оскільки він не врахував інтереси Туреччини в підписанні угоди про припинення вогню в Нагірному Карабасі.

При необхідності джихадистів можна використовувати для організації провокацій проти армій Азербайджану і Росії.