Дві записні книжки Чарльза Дарвіна зникли з Кембриджського університету

Дві записні книжки Чарльза Дарвіна, що містять його новаторські ідеї про еволюцію і його знаменитий малюнок «Древо життя», зникли. За даними бібліотеки Кембріджського університету, записні книжки були вкрадені.

Британський вчений вів записи в своїх записниках в 1837 році. Бібліотека оголосила, що записні книжки стоять мільйони британських фунтів.

В одній зі своїх записників він намалював схему, яка показує кілька варіантів еволюції виду, а потім опублікував більш розгорнуту ілюстрацію в своїй книзі 1859 року «Походження видів».

Велика бібліотека престижного університету заявила, що записники пропали безвісти після того, як вони були переміщені зі спеціальних фотоколекцій. Довгий час вважалося, що їх неправильно зареєстрували в бібліотеці, в якій зберігається близько 10 мільйонів книг, карт і рукописів. Бібліотека також є одним з найбільш важливих дарвінівських архівів в світі.

Але велика інвентаризація в цьому році – найбільша в історії бібліотеки – не знайшла записників.

«Куратори прийшли до висновку, що записні книжки … швидше за все, були вкрадені», – йдеться в заяві бібліотеки. Про це повідомили місцеву поліцію. Записники включені до бази даних Інтерполу про зниклих без вести артефактах.

Бібліотека звернулася до всіх за допомогою в пошуках зниклих записників. Заклик пролунав сьогодні, 24 листопада, в День еволюції. У цей день вийшла в світ книга «Походження видів».