Розраховані тижневі втрати австралійської економіки через COVID-19

Карантин через пандемію коронавіруса обходиться Австралії в 4 мільярди австралійських доларів на тиждень (2,58 мільярда доларів США) через заблоковану економічну активность. Про це заявив сьогодні міністр фінансів Джош Фріденберг.

«Масштабний економічний шок, викликаний COVID-19, вплинув на валовий внутрішній продукт (ВВП), який до червня скоротиться на 10-15 відсотків»,- сказав Фріденберг.

«Економіка понесе удар в розмірі 50 мільярдів доларів за квартал, що закінчується в червні. Але ситуація може погіршитися, якщо обмеження по боротьбі з коронавірусом збережуться»,- сказав міністр в заяві для Canberra National Press.

Рівень безробіття, який в лютому знизився до 5,1 відсотка, згідно з прогнозами, досягне 10 відсотків – найвищого рівня за 26 років – в кварталі квітень-червень.

Австралія вже обіцяла виділити близько 320 мільярдів доларів на економічну допомогу для подолання кризи.

З середини березня Австралія закрила свої кордони і обмежила рух. Ряд компаній припинили роботу, і уряд прийняв суворі заходи для соціальної дистанції.

«Якщо ці обмеження будуть додатково посилені, подібно восьмитижневому карантину в Європі, то негативний вплив на ВВП може подвоїтися до 24 відсотків або 120 мільярдів доларів у другому кварталі», – сказав Фріденберг ЗМІ.

В Австралії зареєстровано 6850 випадків інфікування і 96 смертей. Але в останні тижні спостерігається значне скорочення нових випадків інфікування.