Які документи потрібні для безвізового в’їзду в Польщу

Безвізовий режим, безсумнівно, дає масу преференцій для українців. Однак наївно вважати, що самого факту «безвізу» досить для подорожей за кордон. Біометричний паспорт – основний документ для виїзду, але є й цілий ряд вимог, яких необхідно дотримуватися для законного перетину кордону.

Питання, як законно працювати в Польщі без візи, вже розглядалося детально, але працевлаштування не завжди є метою поїздки. Що потрібно, щоби легально скористатися безвізом? Які документи потрібні для в’їзду в Польщу.

Польща фото

ЗМІСТ

  1. Які документи потрібні для виїзду за кордон?
  2. У які країни ЄС можна подорожувати без візи і на скільки?
  3. Документи для безвізу

3.1. Чи потрібна страховка?

3.2. Чи потрібне запрошення, якщо їдете в гості?

3.3. Що ще потрібно для безвізового в’їзду в ЄС з України?

  1. Скільки треба мати грошей при в’їзді в Польщу й інші країни ЄС?

4.1. Що потрібно для підтвердження фінансів?

  1. Коли можуть не пустити за кордон?

5.1. Заборона на в’їзд у ЄС

5.2. Заборона на виїзд з України

Які документи потрібні для виїзду за кордон?

Покинути межі України можна за наявності одного із зазначених нижче документів (посвідчень особи). Норма встановлюється законом «Про порядок виїзду з України та в’їзду в Україну громадян України», а саме другою статтею. Відповідно до неї для виїзду за кордон людина повинна володіти:

1) Паспортом:

  • закордонним цивільним;
  • службовим;
  • дипломатичним.

2) Посвідченням:

  • що підтверджує особу моряка;
  • члена екіпажу;
  • що свідчить повернення – спеціальне тимчасове посвідчення, що дає право виключно в’їзду на територію України; використовується, наприклад, при втраті закордонного паспорта.

При цьому закон підкреслює, що двосторонні або багатосторонні міжнародні угоди можуть встановлювати інші документи, що дозволяють перетин кордону з країнами, які ці угоди уклали. На момент написання матеріалу три країни світу дозволяють в’їзд українцям за внутрішніми паспортами. Для відвідування Білорусії, Росії та Туреччини отримання закордонного паспорта не потрібно.

Очевидно, що наявність посвідчення особи (паспорта) – ще не підстава для закордонних поїздок. Залежно від міждержавних домовленостей можуть знадобитися: віза, страховка, наявність грошей, житла і багато іншого. Повний перелік необхідного для безвізової подорожі буде детально розглянуто нижче.

У які країни ЄС можна подорожувати без візи і на скільки?

Цей просте питання нерідко викликає плутанину. Деякі країни ЄС не є одночасно підписантами Шенгенської угоди і не надають українцям безвізового в’їзду. Інші, навпаки, не будучи ні членом ЄС та/або Шенгену, дозволяють перебування без віз. Є держави, які дозволяють отримувати візу моментально, за фактом прибуття. Є й такі, що встановлюють свої, гранично жорсткі вимоги. Однак найбільшою популярністю користуються саме країни Шенгенської зони.

Зверніть увагу, що частина європейських країн, що не входять сьогодні до Шенгенської зони, дозволяють безвізовий в’їзд українцям. До 30 днів можна відвідувати Албанію, Сербію, Боснію і Герцеговину.

Албанія фото

До 90 днів – перебувати на території Чорногорії та Македонії.

Документи для безвізу

Щоб не заплутати читачів великою кількістю нюансів перетину кордону різних країн особами, що володіють різними статусами, домовимося, що далі мова піде про безвізові поїздки в країни Шенгенської угоди рядового громадянина України. На цьому прикладі і будемо розглядати необхідні для поїздки документи. Отже, мандрівникові обов’язково потрібний біометричний паспорт. Будуть також потрібні в більшості випадків, але можливі альтернативи:

  1.     Необхідні для перебування кошти (докладніше нижче).
  2.     Підтвердження місця проживання (бронь готелю та ін.).
  3.     Зворотний квиток.

Останнє стосується випадків подорожей на громадському транспорті чи пішки. При перетині кордону на машині існують свої правила і норми.

Чи потрібна страховка?

Для подорожі по Європі з біометричним закордонним паспортом медична страховка не є обов’язковою. Однак ми дуже рекомендуємо оформити її для вашої ж впевненості.

Чи потрібно запрошення, якщо їдете в гості?

Саме гостьове запрошення є альтернативою багатьом видам підтверджень. У документі може бути вказано, що запрошений буде проживати на житлоплощі того, хто його запросив, тоді бронь готелю не буде потрібна. Може бути зазначено, що іноземна сторона бере на себе утримання гостя, тобто не потрібно буде підтверджувати і наявність коштів.

Оформити запрошення може громадянин країни, що запрошує, іноземець, який має дозвіл на проживання, родич, спонсор, роботодавець та ін. Деталі оформлення запрошення можуть варіюватися залежно від держави.

Що ще потрібно для безвізового в’їзду в ЄС з України?

Залежно від мети візиту можуть вимагатися й інші документи. До частих випадків можна віднести такі:

Мета поїздки

Документи

Бізнес

Якщо немає необхідності відкривати візу, в’їзд можна здійснити за безвізовим режимом. Мету поїздки можна підтвердити відповідним запрошенням, в якому буде вказано виклик на нараду, переговори, аудит та ін.

Туризм

При плануванні відвідування різних місць, особливо коли мова йде про поїздку в кілька країн, може знадобитися маршрут подорожі, а також підтвердження житла в кожному з пунктів.

Робота

Необхідний документ, що підтверджує наявність роботи; і якщо в ньому зазначено, що проживанням забезпечить роботодавець, то наявність коштів і житла підтверджувати не доведеться.

Інші цілі можуть мати специфічні особливості й вимагати відповідних документів-підстав.

Скільки потрібно мати грошей при в’їзді в Польщу й інші країни ЄС?

Мінімально необхідну суму кожна країна має право встановлювати індивідуально! Наприклад, Німеччина вимагає наявності не менше 45 євро на одну людину на кожен день перебування.

У Польщі свій підхід. Для знаходження в країні від 1 до 3 днів повинна бути фіксована сума – 300 злотих. На кожен наступний день, починаючи з четвертого, необхідно підтвердити ще по 100 злотих. Наведемо кілька простих прикладів.

  • Скільки брати з собою грошей в Польщу на 1-2 або 3 дні? 300 злотих.
  • Скільки потрібно на 4 дні? 400 злотих.
  • Скільки потрібно на тиждень? 700 злотих.

Що потрібно для підтвердження фінансів?

Довести наявність необхідних коштів за допомогою таких способів:

  • готівка;
  • тревел-чеки (цей варіант в законі присутній, але по факту є застарілим, рідко застосовним);
  • кредитні/дебетні картки.

Зверніть увагу, що виписки з банківських рахунків, відомості про рух коштів та інші фінансові документи більш не потрібні. Однак на кордоні мають право перевірити стан рахунку (баланс карти) за допомогою банкомату або дзвінка в банк.

Ще один дуже важливий момент. Необхідний мінімум – це кошти на проживання, харчування та зворотну дорогу.

Загальна сума витрат:
  1. Оплачений готель (хостел, апартаменти тощо) також є підтвердженням частини необхідних коштів (на суму оплати).
  2. Вартість зворотного квитка, аналогічно до проживання, може входити в загальну необхідну до підтвердження суму.
  3. Офіційне працевлаштування саме по собі є підтвердженням платоспроможності та інших доказів не потребує.

Повторимося, що запрошення (спонсорська допомога) так само є доказом платоспроможності, якщо в ньому позначена сума не менше необхідної.

Коли можуть не пустити за кордон?

Проблеми з перетином кордону необхідно розділяти на два типи: заборона на в’їзд до іноземної держави і заборона на виїзд зі своєї.

Заборона на в’їзд в ЄС

Якщо українець підлягав депортації, кримінальному переслідуванню або з багатьох інших причин потрапив в SIS (Інфосистема Шенгенської зони), то в’їзд в держави Шенгену може бути заборонений йому тимчасово або постійно.

Не впустити можуть і без глобальної заборони, а з причин разового характеру:
  • відсутність біометричного паспорта;
  • необґрунтована мета поїздки;
  • недостатньо фінансів;
  • не доведено проживання;
  • виникли сумніви, що іноземець планує повернутися на батьківщину.

Досить виправити зазначені проблеми, і в’їзд може бути дозволений.

Заборона на виїзд з України

Це проблеми зовсім іншого штибу. Відповідно до статті 6 вже згаданого закону України «Про порядок виїзду…», припинення права залишати територію країни може з’явитися:

  1. Якщо громадянин є носієм державної таємниці (докладніше цей аспект розкривається в 12-й статті).
  2. Якщо заборона на виїзд установлена судовим рішенням (в якості запобіжного заходу, за наявності боргів, зобов’язань або невідбутого терміну ув’язнення).
  3. За наявності поліцейського нагляду.

Стаття 9 встановлює часткові заборони (попередження), пов’язані з надзвичайними обставинами в країні, куди українець бажає виїхати. Якщо забезпечення безпеки громадянина України з боку держави неможливо, Кабінет міністрів вводить обмеження на в’їзд у такі країни.

Потрапити в держави з таким статусом можливо, але громадянин попереджається, що в екстремальних обставинах допомога йому Україною не може бути надана.

На завершення нагадаємо, що безвізовий режим передбачає перебування в Шенгенській зоні не більше 90 днів на півріччя. Робота допустима після правильного оформлення документів, але виключно в Польщі.