Сучасні вірменські винищувачі Су-30СМ виявилися абсолютно марними в карабахської війні

“В кінці грудня минулого року чотири винищувачі Су-30СМ прибули безпосередньо з заводу-виготовлювача до Вірменії”,- повідомляє vestnik-rm.ru. Уже тоді військові експерти дивувалися, що це занадто дорогий багатоцільовий винищувач для такої маленької країни.

Потім сайт eadaily.com прокоментував цінову сторону угоди: ринкова ціна цих бойових машин становить близько 50 мільйонів доларів, але Єреван, як союзник Москви і член ОДКБ, розплачувався за внутрішніми російськими цінами. Однак деякі експерти визнали угоду дорогої для Вірменії.

Купівля, дійсно, виглядала дивно. Танкові, мотострілкові і артилерійські частини вірменської армії оснащені давно застарілою технікою, створеною в кращому випадку в першій половині 80-х років. Безнадійно застаріли і системи ППО. Проблеми зі зв’язком і розвідкою на поле бою не вирішені.

Вже тоді ходили чутки, що краще купувати БПЛА (безпілотні літальні апарати, дрони), в тому числі ударні, тим більше, що на міжнародному ринку озброєнь є можливість вибирати відносно дешеві і в той же час ефективні апарати.

І, як з’ясувалося, в ході конфлікту ці, дійсно, відмінні літаки виявилися абсолютно марними: не зробили жодного польоту і не виконали жодного завдання. Привід – пілотам не вдалося їх освоїти. Але що можуть зробити чотири літаки в умовах сучасної азербайджанської ППО? Справа в тому, що безпілотники Bayraktar взагалі не розглядалися, як потенційна мета.

“Після важкої поразки, в складній економічній ситуації, Вірменія ще довго не наблизиться до Су-30СМ. Може бути, іноді підніме їх в повітря в пропагандистських цілях”,- припускає vestnik-rm.ru.