В Ізраїлі запущено тестування впливу четвертої дози вакцини на Омікрон

Як повідомляє Reuters, ізраїльська лікарня ввела четверту дозу вакцини COVID-19 тестової групі медичних працівників у рамках того, що вона називає першим великим дослідженням того, чи допоможе другий раунд бустерів боротися з Омікроном, який швидко розповсюджується.

За словами представника медичного центру Шиба неподалік Тель-Авіва, результати тестів будуть представлені до міністерства охорони здоров’я Ізраїлю приблизно за два тижні.

Рік тому Ізраїль був країною, яка оперативно запровадила первинну вакцинацію, і однією з перших запустила програму ревакцинації, зауваживши, що згодом імунітет знизився.

Міністерство охорони здоров’я заявило, що скорочує час між введенням другої та третьої доз вакцини COVID-19 до трьох місяців замість п’яти, щоб перемогти Omicron. Нова рада застосовуватиметься до всіх трьох вакцин, які використовуються в країні. Причому Міністерство охорони здоров’я закликає людей отримати третю дозу тієї ж вакцини, якою вони були спочатку вакциновані.

Занепокоєна ризиком раптового збільшення кількості госпіталізацій група експертів міністерства минулого тижня рекомендувала Ізраїлю стати першою країною, яка введе четверту дозу вакцини медичним працівникам, а також людям старше 60 років або з ослабленою імунною системою.

Пропозиція була схвалена урядом Ізраїлю, але група експертів розділилася щодо того, чи є вже достатньо наукових доказів, щоб виправдати четверту дозу. Остаточного схвалення з боку Міністерства охорони здоров’я ще не отримано.

«Найбільше питання полягає в тому, наскільки небезпечний Омікрон? Всім зрозуміло, що він дуже заразний. Але найважливіше питання – чи викликає він дуже серйозне захворювання», – сказав Гілі Регев-Йохай, який очолює центр Шиба.

Дослідження «буде зосереджено на ефективності вакцини щодо продукції антитіл та безпеки, щоб визначити, чи потрібна взагалі четверта вакцина», – сказав представник лікарні.

Епідеміолог Хаггай Левін сказав, що необхідні додаткові дані, щоб оцінити, чи відбулося зниження захисту від серйозних захворювань та смерті, що забезпечується трьома вакцинами, запропонованими на даний момент.

«Ми не можемо сліпо припускати, що ще одна доза вирішить усе», – сказав Левін, який очолює Ізраїльську асоціацію лікарів охорони здоров’я.

За даними міністерства, близько 63 відсотків із 9,4 мільйона жителів Ізраїлю отримали дві дози вакцини. Майже 45% взяли бустерну дозу, що становить трохи більше половини від числа осіб, які мають право на неї. Існує близько 2000 підтверджених або підозрюваних випадків Омікрону, і за останній тиждень кількість інфекцій різко зросла.

Прем’єр-міністр Нафталі Беннетт перебуває в ізоляції з неділі після того, як його 14-річна дочка дала позитивний результат на COVID-19. За словами його кабінету, це, ймовірно, є варіантом Omicorn. Тест прем’єра згодом виявився негативним і його офіс повідомив, що він продовжить працювати з дому.