Венесуела закупить 10 мільйонів доз російської вакцини проти COVID-19

Президент Венесуели Ніколас Мадуро оголосив, що його уряд погодився купити 10 мільйонів доз російської вакцини Sputnik V проти COVID-19.

“Вакцини будуть доставлені в першому кварталі 2021 року”, – сказав Мадуро під час трансляції заходу в Каракасі по державному телебаченню, додавши, що «Венесуела вироблятиме російську вакцину в венесуельських лабораторіях».

У серпні Росія стала першою країною, яка зареєструвала вакцину проти COVID-19, назвавши її Sputnik V на честь першого в світі супутника, запущеного в космос в 1957 році.

Однак цю заяву міжнародна спільнота зустріла скептично.

Розробники Sputnik V заявили, що перші результати випробувань показали ефективність вакцини на 92%, через два дні після того, як фармацевтичний гігант Pfizer і німецька компанія BioNTech заявили, що результати 3 фази показали, що їх вакцина ефективна більш ніж на 90%, що вселяє надію у боротьбі з вірусом.

На початку жовтня Венесуела почала брати участь в фазі клінічних випробувань Sputnik V, в якій взяли участь близько 2000 добровольців, в тому числі син Мадуро – Ніколас Мадуро Гера.

З початку пандемії в Венесуелі уряд підтвердив 96 933 випадки зараження і 848 смертей.

Але представники опозиції і НПО ставлять під сумнів ці цифри, кажучи, що вони можуть бути набагато вище через недостатню звітність.