1000 жінок протестують в Стамбулі проти вбивств представниць слабкої статі

За повідомленням Reuters, близько 1000 жінок зібралися біля головної площі Стамбула Таксим, щоб висловити протест проти бездіяльності влади щодо запобігання насильства по відношенню до жінок і покарання за нього.

Агентство нагадує, що в Туреччині за останні роки збільшився рівень вбивств жінок.

Протестуючі, в основному жінки, несли фіолетові прапори і гасла з написом «Ми завоюємо свою свободу». Вони зібралися на головній вулиці після того, як поліція закрила вхід на площу Таксим в Міжнародний жіночий день.

Жінки стояли, тримаючись за руки, в кінці вулиці, загороджуючи вхід на площу, а за ними стояли огорожі, ОМОН і водомети.

«Жінки дуже сильні, і вони цього бояться. Вони повинні зупинити вбивць, а не нас», – сказала Іпек  Деніз, 36-річна медсестра, яка брала участь в протестах.

«Чоловіки при владі кожен день утискають нас. Вбивці жінок повинні бути покарані», – сказала Сумі Коз, 21-річна студентка.

За даними групи, що займається моніторингом проблеми, кількість вбивств серед жінок за період з 2011 по 2019 рік збільшилася приблизно вдвічі.

На даний момент в 2021 році 51 жінка була убита і ще 26 померли за підозрілих обставин.

У Туреччині не ведеться офіційна статистика вбивств жінок.

Зі свого боку, президент Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що Туреччина створить парламентський комітет для вирішення питань, пов’язаних з насильством щодо жінок.

«Туреччина повинна вирішити проблему насильства по відношенню до жінок”,- пообіцяв Ердоган: “Реальна загроза полягає в тому, що цей менталітет пустив коріння».