Пожежа знищила безцінну колекцію університетської бібліотеки в Південній Африці

“Університет Кейптауна підтвердив в заяві, підписаній його проректором Мамокеті Факенгом, що тисячі робіт, в тому числі більше 70 000 публікацій і близько 3500 фільмів, що мають неймовірне значення для африканських досліджень, були «знищені полум’ям», – повідомляє Deutsche Welle.

У Бібліотеці Джаггера, зберігалися цінні стародавні книги і рукописи.

«У 1950-х роках університету була подарована цінна колекція на південноафриканських мовах, яка включала релігійні та наукові тексти, а також словники і граматику», – сказав проректор відомого навчального закладу, який заснований в 1829 році і вважається найкращим університетом на континенті.

«Деякі екземпляри цих книг, виданих в XIX і початку XX століть, були надзвичайно рідкісними»,- скаржився Факенг. На даний час університет зміг провести лише попередню оцінку збитку. Пізніше, після того, як будівля буде оголошено безпечною, буде опублікований повний список втрачених робіт.

Пожежа, яка знищила цінну бібліотеку Джаггера, спалахнула в на схилі прилеглої гори Трапеза, частини однойменного національного парку і однієї з найбільш знакових туристичних визначних пам’яток Південної Африки.

Потім вона поширилася на університетське містечко і довколишні житлові квартали, які довелося евакуювати. Поширення вогню вдалося стримати тільки сьогодні, але пожежники продовжують працювати в цьому районі, намагаючись відстежувати і контролювати можливі нові осередки.

Було знищено 650 гектарів лісу і серйозно пошкоджено більше десятка історичних будівель в Кейптауні, особливо в університетському містечку.

30-річний чоловік був заарештований, як передбачуваний винуватець пожежі.