Welt: Росія практично невразлива для західних санкцій

Накопичення Росією золотовалютних резервів в останні роки зробило країну практично невразливою для потенційних нових економічних санкцій з боку Заходу в зв’язку з ситуацією навколо Олексія Навального. Такий висновок зробив Хольгер Чепіц в своїй статті в газеті Welt.

Глава економічного відділу газети зазначив, що статистика швидко протверезить прихильників нових обмежувальних заходів відносно Москви. «Це показує, що в фінансовому відношенні не так просто поставити країну на коліна», – написав Чепіц. Він нагадав, що обсяг валютних резервів Росії досяг рекордного рівня – 600 мільярдів доларів. «Президенту Росії Володимиру Путіну явно вдалося зміцнити фінансовий захист від нападок з боку Заходу», – сказав автор.

“Росія має п’ятий за величиною фінансовий резерв в світі і шостий за величиною рівень державного боргу. Уряд Росії знаходиться в зручному положенні, геополітично буде менш вразливим», – сказав Кріс Уїфер, експерт незалежної консалтингової фірми Macro-Advisory. «Фінансова стабільність Росії підкріплена золотом в сейфах», – пояснив Уїфер.

У статті наголошується, що це пояснює, чому фінансові ринки досить спокійно відреагували на нову геополітичну напруженість. За два дні рубль впав по відношенню до долара всього на 2%, що, на думку автора, в цілому є «дуже помірним» показником.

«Курс Путіна спрацював. Зростання цін на золото призвело до утворення валютних резервів », – написав Чепіц, зазначивши, що тільки в цьому році російське державне казначейство отримало додатково 47 мільярдів доларів, а отримання 38 мільярдів з них пов’язано зі збільшенням ціни дорогоцінного металу.