Талібан захопив важливий пункт перетину кордону Афганістану з Пакистаном

«Талібан» заявив, що взяв під свій контроль важливий торговий шлях, що зв’язує Пакистан з південним Афганістаном, через кілька годин після того, як афганські сили передали критично важливий транзитний пункт ісламістської екстремістського угрупування, повідомляє Reuters.

Офіційні особи афганського уряду ще не підтвердили падіння міста в районі Спін-Болдак провінції Кандагар, недалеко від кордону з Пакистаном.

«Моджахеди захопили важливе прикордонне місто під назвою Веш в Кандагарі», – йдеться в заяві представника Талібану.

«Таким чином, важлива дорога між Спін-Болдак і митницею Чаман і Кандагар перейшла під контроль моджахедів», – додав він.

Дані афганського уряду показують, що близько 900 вантажівок перетинають кордон щодня, поєднуючи Пакистан з Афганістаном, Іраном і країнами Центральної Азії.

Шафікула Атаі, голова Торгово-інвестиційної палати Афганістану в столиці Кабулі, заявив в останні тижні, що таліби взяли під свій контроль Іслам Кала і Тургунді в провінції Герат, Ширхан Бандар в Кундузі і прикордонний порт в провінції Герат.

Талібан швидко захоплює все прикордонні контрольно-пропускні пункти, щоб поповнити свою казну митними надходженнями, замість того, щоб переводити їх в казну уряду Афганістану.

«У нас немає точних даних про обсяг торгівлі і транзиту з цих портів, як зараз у Талібану… Доходи почали надходити в Талібан», – повідомив голова.