Лікарі: коронавірус викликає випадання волосся

Людина, яка перехворіла коронавірусною інфекцією, може втратити волосся протягом трьох-чотирьох місяців. Як розповіла ТАСС лікар-дерматолог, наслідок прийому деяких противірусних препаратів і сама інфекція також можуть послабити нігтьові пластини. «Випадання волосся, викликане COVID-19, досить виражено після захворювання, але зазвичай триває три місяці, максимум чотири, а потім волосся повільно регенерують навіть без лікування. Запобігти цьому досить складно, тому що все залежить від тяжкість захворювання і початковий стан організму », – сказала вона.

Сам процес облисіння починається всього через місяць або два після захворювання, пояснила Марія Польнер – алерголог-імунолог, член Європейської академії алергології та клінічної імунології. «Випадання волосся і витончення нігтів може бути наслідком прийому певних препаратів від коронавируса, а також самої інфекції. Справа в тому, що під час хвороби виникають різні порушення обміну речовин, стрес, який безпосередньо впливає на клітини волосяних фолікулів. Випадання волосся починається не відразу, а через місяць-два після захворювання. На цей процес не можна вплинути, але зазвичай воно оборотно, з часом ріст волосся відновлюється», – сказав лікар.

Щоб допомогти своєму організму швидше впоратися з наслідками коронавірусної інфекції, фахівці радять пройти курс зміцнювальних процедур. Однак навіть ретельно підібраний догляд не зможе зупинити процеси, що відбуваються в організмі, пояснила лікар-дерматолог. «Якщо ви хочете якомога швидше відновити волосся і нігті, то є сенс звернутися до фахівця і пройти зміцнюють процедури».

Для нігтів це ванночки, лікувальні процедури. Що стосується волосся, відновлення можливо за допомогою стимулюючих лосьйонів або, наприклад, може допомогти мезотерапія. Ми не можемо вплинути, тому що у волосся є «створена програма». З лікуванням процес відновлення просто піде швидше. Що стосується нігтів, то потрібно якийсь час уникати агресивних процедур – наприклад, не покривати їх лаком ». Дайте їм відпочити. Поки нігтьова пластина повністю не заживе, теж не потрібно чекати чудесного одужання», – зазначив лікар.